U trendu

Vodji EU: Sporazum s Turskom o blokadi migranata, zaštita granica

Vođi Evropske unije su večeras u Briselu prihvatili sporazum s Turskom da se, uz milijardu evra pomoći Ankari, zaustavi nekontrolisani priliv imigranata u Evropu, a postignut je i dogovor da se u idućim nedeljama postavi granična straža i zaštite spoljne granice Unije.

Kako su izjavili predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, šefovi država ili vlada EU su tokom prvog dana zasedanja obećali da će za par nedelja biti obezbeđeno i obećanih a još od članica EU neuplaćeni deo od ukupno preko dve milijarde evra za pomoć Turskoj, Jordanu i Libanu da zbrinu izbeglice koje su pristigle iz ratom zahvaćene Sirije.

Junker je podvukao da sporazum s Ankarom o akcionom planu znači da će sirijske izbeglice koje su već u Turskoj tamo biti i zadržane, dok oni koji prolaze kroz tu zemlju neće moći da i dalje neometano kreću u EU.

Tusk je istakao da postignuti dogovor vođa EU o „integrisanom upravljanju granicama“ znači da će spoljne granice Unije biti snažno zaštićene i za to zadužena agencija EU Fronteks će biti kao prvi korak pojačan sa 100 pripadnika granične straže koji će obezbediti takođe „vruće ulazne tačke“ za popis migranata u Grčkoj i Italiji.

To je, po rečima Tuska, „veoma značajno dostignuće“ prvog dana zasedanja vođa EU.

Predsednik Evropskog saveta je dodao da su razmenjena mišljenja i o ujednačavanju pravila za odobravanje azila i pojačavanju celokupne granične straže i naglasio da „ako mi ne postignemo humanitarna i delotvorna rešenja, onda će drugi naći rešenja koja će biti nehumana, nacionalistička rešenja“.

Junker je objasnio da je sa Turskom dogovoreno da se ubrza liberalizacija viznog režima za turske građane ali bez ikakvog ublažavanja uslova koje svaka zemlja mora ispuniti i da je to direktno povezano sa dogovorom sa Ankarom o zaustavljanju priliva izbeglica u Evropu.

Vođe Evropske unije sutra nastavljaju zasedanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.