U trendu

Vojna akcija SAD, Francuske i Britanije u Siriji – šta do sada znamo o napadima

Sjedinjene Američke Države (SAD), Francuska i Velika Britanija rano jutros su izvele zajedničku vojnu akciju protiv ciljeva režima Bašara el Asada u Siriji, optužujući ga za navodni hemijski napad 7. aprila u gradu Dumi.

Prenosimo šta se do sada zna o napadima i reagovanja.

Načelnik generalštaba Združenih snaga SAD Džozef Danford rekao je da su zapadne snage u subotu ujutru, u 01.00 po GMT (04.00 u Siriji), gadjale tri cilja vezana za program sirijskog hemijskog oružja: jedan nedaleko od Damaska i dva u regionu Homs u centralnoj Siriji.

Sat kasnije napadi su „završeni“, dodao je on, napominjući da u ovoj fazi nije planirana druga operacija.

Prema njegovim rečima, saveznici su se pobrinuli da ne pogode ruske snage, prisutne u zemlji u velikom broju.

Moskva je potvrdila da napadi nisu bili usmereni na ruske vazduhoplovne i pomorske baze.

Ruska vojska je saopštila i da u napadima nema „žrtava“, ni medju civilima ni medju sirijskim vojnicima.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da su francuski napadi bili „ograničeni na ciljeve koji sirijskom režimu omogućavaju proizvodnju i upotrebu hemijskog oružja“.

„Veliki deo hemijskog arsenala sirijskog režima je uništen“, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli rekla je da su ciljani „glavni istraživački centar“ i „dva proizvodna centra“ za hemijsko oružje.

Britanci su saopštili da su pogodili vojni kompleks – nekadašnju raketnu bazu 24 kilometra zapadno od Homsa, gde se veruje da režim drži hemijsko oružje.

Zvanična sirijska novinska agencija Sana javila je da su u napadima pogodjeni istraživački centar u Barzehu i da je ciljano vojno postrojenje nedaleko od Homsa. Ti projektili su presretnuti a troje civila je ranjeno.

Prema sirijskoj opozicionoj Opservatoriji za ljudska prava svi gadjani objekti bili su „potpuno prazni“ i „evakuisani“ pre više od tri dana.

SAD su koristile „različite tipove municije“, kao i krstareće rakete Tomahavk. Mreža Foks njuz je prenela da su u napadima korišćeni i bombarderi B-1.

Američki ministar odbrane Džim Matis rekao je da su američke snage koristile dvostruko više municije nego u američkom napadu u aprilu 2017. godine na vojnu bazu kod Homsa.

Pentagon je saopštio da medju američkim vojnicima nema gubitaka.

Francuska je za napad upotrebila brodove u Sredozemnom moru i borbene avione iz više baza u zemlji, rekla je Florans Parli.

London je koristio četiri lovca Tornado GR4 koji su opremljeni raketama „storm shadow“.

Komanda sirijske vojske saopštila je da su Vašington i njegovi saveznici ispalili „oko 110 projektila na mete u Damasku i drugde“ u Siriji, kao i da je većina tih projektila presretnuta. Sirijska državna televizija je javila da je sirijska vojska „presrela“ rakete u Homsu.

Rusija je saopštila da su ispaljene 103 rakete, a da su sirijske snage presrele 71 zahvaljujući sistemima sovjetske izrade kojima je Sirijce opremila Moskva.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane rasporedjeni u Siriji nisu korišćeni, navelo je rusko ministarstvo odbrane.

Ujedinjene nacije su apelovale na „uzdržanost“ svih svojih članica.

Damask je osudio „varvarsku i brutalnu agresiju zapadnjaka“, čiji je cilj bio „podrivanje“ istrage Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Misija te organizacije trebalo je danas da počne rad u Dumi. Sirijske snage su danas saopštile da su ušle u Dumu, poslednje pobunjeničko uporište i mesto nedavnog navodnog napada hemijskim oružjem.

Rusija je sazvala hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a Kremlj je „najoštrije“ osudio napade.

Iran je upozorio na „regionalne posledice“ vojne akcije, koju je oštro osudio vrhovni vodja ajatolah Ali Hamnei, nazivajući američkog predsednika Donalda Trampa, francuskog predsednika Emanuela Makrona i britansku premijerku Terezu Mej „zločincima“.

S druge strane, Turska napade smatra „primerenim“, a Izrael „opravdanim“. NATO im je dao svoju „podršku“, uz ocenu da će umanjiti mogućnosti režima da sprovede nove hemijske napade.

Sirijska pobunjenička grupa Vojska islama, koja je kontrolisala Dumu, ocenila je da napadi predstavljaju „farsu“ dokle god je predsednik Asad na vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.