Vojnoj paradi u Pekingu ne mogu da prisustvuju građani

U Pekingu, glavnom gradu Kine, sutra će biti održana ogromna vojna parada povodom pobede nad Japanom u Drugom svetskom ratu, ali obični ljudi neće moći da je gledaju.

Kineske vlasti, željne da apsolutno sve prođe pod kontrolom, doslovno će sutra zatvoriti centar Pekinga, čime će običnim ljudima mahom biti uskraćena prilika da vide paradu.

Žitelji Pekinga koji žive duž rute kojom će proći parada dobili su naređenje da ne izlaze na balkone, da zatvore prozore, da ne pozivaju goste i – u nekim zgradama – da ne fotografišu.

“Željan sam da vidim paradu, ali će to, koliko sam shvatio, svima biti onemogućeno”, rekao je pekinški advokat po imenu Jao i dodao: “Mislim da će televizijski prenos parade biti dobra alternativa”.

Gradske četvrti oko Trga Tjenanmen, na kojem će predsednik države Si Đinping izvršiti smotru trupa u pratnji stranih državnika, biće u režimu policijskog časa, a Peking je mobilisao 850.000 doušnika da izveste svaku pojavu koja i najmanje odudara od uobičajenog.

Bulevari će biti zatvoreni, javni autobuski prevoz prekinut, mnoge stanice podzemne železnice blokirane, a trakom će biti ograđena zona u kojoj će se odvijati parada i u koju javnost neće imati pristup.

Duž trase kojom će se parada kretati, na 24 sata biće zatvorene sve poslovne zgrade, prodavnice, restorani, pa čak i bolnice. Neke zgrade će biti zatvorene na tri dana.

Kao što je u Pekingu uobičajeno za vreme velikih događaja od međunarodnog značaja, vlasti su uspostavile ograničenja u industriji i saobraćaju koja će omogućiti da nebo za vreme parade bude čisto, s obzirom da je smog u glavnom gradu Kine veoma veliki problem.

Mnogi žitelji Pekinga beže iz grada. Među njima je Džang Ju, 27-godišnji službenik jedne medijske firme, koji se uputio u severoistočni grad Dalian.

“Vladu apsolutno ne zanima potreba stanovnika Pekinga da imaju normalan život, i jedino mari za izgradnju svog imidža”, rekao je Džang.

(Beta)

Jedan komentar

  • Milisav

    Radi se o normalnoj proceduri pri ovakvim manifestacijama. Ne nasedajte na “informacije” zapadnih agencija, uključujući i Betu.

Ostavite komentar