U trendu

Vojska SAD kaže da je uspešno isprobala presretanje interkontinentalnih balističkih raketa

Pentagon je u utorak uspešno testirao presretanje interkontinentalnih balističkih raketa, kakve Severna Koreja želi da stekne, saopštila je američka vojska.

To je prvi put da je američka vojska obavila takav test uz pomoć interkontinentalne rakete kao stvarnog cilja, navela je u saopštenju Agencija za odbranu od raketa (MDA).

Projektil-presretač, ispaljen iz baze američkog vazduhoplovstva Vandenberg, u Kaliforniji, „uspešno je presreo cilj – interkontinentalnu balističku raketu“ lansiranu s Probnog poligona „Regan“, na Maršalskim ostrvima, na Tihom okeanu, navela je MDA.

„Ovaj sistem je od vitalnog značaja za odbranu naše zemlje, a ovaj test pokazuje da imamo sposobno i kredibilno sredstvo odvraćanja veoma realne pretnje“, rekao je viceadmiral Džim Siring, direktor MDA, piše u sapoštenju.

Prethodni test, 2014. godine, bio je uspešan, ali tri prethodna nisu.

Sistem se oslanja na radare i druga sredstva detekcije širom sveta i satelite za detekciju ispaljianja raketa. Na osnovu tih podataka raketa presretač doleće do cilja i uništava ga direktnim pogotkom.

Severna Koreja umnožava raketne probe da bi postigla da njeni nuklearni interkontinentalni projektili mogu da dolete do Sjedinjenih Država.

Stručnjaci veruju da ona to može postići za nekoliko godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.