U trendu

Voleo bih da izmirim Izrael i Palestince

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da bi voleo da „bude onaj koji će izmiriti Izrael i Palestince“. „Bio bi to divan uspeh, dodao je Tramp za „Njujork tajms“.

Njegov predlog o proglašenju Jerusalima za izraelsku prestonicu, protivno dosadašnjoj američkoj politici, razbesneo je Palestince, prenosi Index.hr.

Republikanski milijarder dodao je da bi njegov zet Džared Kušner, suprug njegove kćeri Ivanke, mogao imati ulogu u eventualnim mirovnim pregovorima.

Kušner, poslovni čovek i investitor, bio je blizak Trampov saradnik u predizbornoj kampanji.

Nakon izbora, Kušner je zatražio pristup svakodnevnom informisanju Bele kuće o bezbednosti i prisustvovao je Trampovom susretu s japanskim premijerom Šinzom Abeom 17. novembra, što je bio njegov prvi susret s nekim stranim liderom.

Izraelska desnica je bila izuzetno zadovoljna Trampovom pobedom na izborima 8. novembra i u njoj je videla nagoveštaj nastavka i ubrzavanja izgradnje jevrejskih naselja na okupiranom palestinskom području, pa i kraj ideje o nezavisnoj palestinskoj državi, navodi Index.

Trampova ekipa je, međutim, pozvala izraelsku desnicu da se ne zanosi, rekao je izraelski ministar obrane Avigdor Liberman.

Aktuelni državni sekretar Džon Keri mesecima je nastojao da ostvari pomak u mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca, ali bez uspeha. Direktni pregovori dve strane su na mrtvoj tački već dve i po godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar