Volodimir Grojsman novi premijer Ukrajine

Foto: Beta

Predsednik ukrajinskog parlamenta Volodimir Grojsman izabran je danas za premijera Ukrajine, na predlog šefa države Petra Porošenka.

Članovi Vrhovne rade prihvatili su ostavku premijera Arsenija Jacenjuka i izglasali Grojsmana za predsednika vlade, sa 257 glasova za i 50 protiv, prenosi Bi-Bi-Si.

Predsednik Ukrajine Petro Porošneko prethodno je, u pokušaju da okonča političku krizu u zemlji, pozvao poslanike da podrže Grojsmana koji bi, kako je rekao, mogao da postane najmladji premijer u istoriji Ukrajine, prenela je agencija TASS.

Dosadašnji premijer Jacenjuk ponudio je u nedelju ostavku zbog sporih reformi i korupcionaških afera. Njegova vlada je u februaru preživela glasnje o poverenju, ali su dve partije zatim izašle iz koalicije.

Grojsman (38), koji je donedavno smatran za predsednikovog čoveka od poverenja, usprotivio se Porošenkovim pokušajima da na važne funkcije u novoj vladi imenuje svoje pristalice kako bi pojačao kontrolu nad izvršnom vlašću.

Grojsman je 2006. godine sa samo 28 godina izabran za gradonačelnika Vinicije, grada na zapadu Ukrajine, a četiri godine kasnije ponovo je izabran na tu funkciju, osvojivši 78 odsto glasova. Za predsednika parlamenta izabran je u novembru 2014. godine.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar