U trendu

Volodimir Grojsman novi premijer Ukrajine

Predsednik ukrajinskog parlamenta Volodimir Grojsman izabran je danas za premijera Ukrajine, na predlog šefa države Petra Porošenka.

Članovi Vrhovne rade prihvatili su ostavku premijera Arsenija Jacenjuka i izglasali Grojsmana za predsednika vlade, sa 257 glasova za i 50 protiv, prenosi Bi-Bi-Si.

Predsednik Ukrajine Petro Porošneko prethodno je, u pokušaju da okonča političku krizu u zemlji, pozvao poslanike da podrže Grojsmana koji bi, kako je rekao, mogao da postane najmladji premijer u istoriji Ukrajine, prenela je agencija TASS.

Dosadašnji premijer Jacenjuk ponudio je u nedelju ostavku zbog sporih reformi i korupcionaških afera. Njegova vlada je u februaru preživela glasnje o poverenju, ali su dve partije zatim izašle iz koalicije.

Grojsman (38), koji je donedavno smatran za predsednikovog čoveka od poverenja, usprotivio se Porošenkovim pokušajima da na važne funkcije u novoj vladi imenuje svoje pristalice kako bi pojačao kontrolu nad izvršnom vlašću.

Grojsman je 2006. godine sa samo 28 godina izabran za gradonačelnika Vinicije, grada na zapadu Ukrajine, a četiri godine kasnije ponovo je izabran na tu funkciju, osvojivši 78 odsto glasova. Za predsednika parlamenta izabran je u novembru 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.