najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vraća li se Toni Bler u politiku?

Bivši britanski premijer Toni Bler jedan je od lidera ideje “Trećeg puta” koji je, tvrde kritičari, razbio političko jedinstvo levog centra. Ovaj političar iza sebe ima i breme rata u Iraku 2003. godine

Toni Bler jedan je od retkih britanskih premijera koji je istovremeno sa završetkom mandata ostavio i politike.

U Blerovom slučaju ta se odluka pokazala posebno isplativom. Bivši britanski premijer imao je malo vremena za odmor od visoke politike – sa svojom humanitarnom organizacijom veći deo godine provodi na putu, a s korporacijom “Tony Blair Associates” sklapa poslove koji su mu tokom proteklih deset godina doneli milione i učinili ga jednim od najbogatijih bivših britanskih premijera.

Kada uhvati koji slobodan trenutak, održava govore širom sveta za koje naplaćuje pola miliona evra za pola sata. S tako organizovanim profesionalnim životom i rezultatom analize Džona Čilkota koji ga optužuje za katastrofalne posedice rata u Iraku, čovek bi pomislio da je bivšem britanskom premijeru bolje držati se podalje od politike, piše “Jutarnji list”.

Stoga je posebno iznenađenje Blerova izjava da bi se uskoro mogao vratiti u svet politike, prenose hrvatski mediji.

U nedavnom intervjuu za časopis “Eskvajr” Toni Bler je podelio svoju zabrinutost aktualnim stanjem britanske levice. Njegov naslednik, lider Laburističke stranke Džeremi Korbin, stranku vraća u šezdesete, godine osobito mračne u istorije stranke, rekao je Bler, zbog čega razmišlja o tome da se prihvati posla i spasi stranku.

“Imam li velike osećaje prema tome? Da, imam. Jesam li vrlo motivisantime? Da. Kuda ću krenuti odavde? Šta ću tačno napraviti? To je otvoreno pitanje”, rekao je Bler.

Očekivano, njegova izjava, iako zasad ne nudi konkretne detalje o njegovom eventualnom povratku u politiku, pokrenula je bujicu emocija ne samo u političkim krugovima Velike Britanije, nego i u javnosti koja je podeljena po pitanju doživljaja Blerovog lika i dela.

Slično je i unutar Laburističke stranke koja je aktualno podeljena u dva žestoko suprotstavljena tabora.

S jedne su strane takozvani korbinovci, okupljeni oko aktivističke grupe “Momentum” koja deluje kao Korbinova lična PR mašinerija i smatra se najzaslužnijom za Korbinove dve pobede u izboru za lidera stranke. Ideološki suprotstavljeni su pripadnici levog centra, u političkim krugovima poznati kao blerovci, koji Laburističku stranku vide kao modernu stranku levog centra i zgroženi su Korbinovim prozivanjem kapitalizma i negiranja Blerovih zasluga.

Na ovogodišnjoj konferenciji Laburističke stranke, održanoj krajem prošlog meseca u Liverpulu, istaknuti laburistički političar Tom Votson, trenutno na mestu Korbinovog zamenika, održao je strastveni govor kojim je upozorio svoga šefa da kapitalizam nije neprijatelj.

Spasavanje levice Toni Bler vidi možda kao svoju otadžbinsku dužnost. Iako je neočekivan, za bivšeg premijera ovo nije prvi pokušaj povratka politici.

Oni koji pozdravljaju mogući povratak Tonija Blera na političku scenu mogli bi, stoga, povući paralelu – ako zbog pritisaka unutar stranke Bler odustane od svoje ideje povratka politici, Laburistička stranka mogla bi ostati bez osobe dovoljno harizmatične da je ujedini.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike