najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vreme je da Evropa integriše migrante

Evropske zemlje moraju što pre da integrišu migrante, nakon što je više od milion ljudi proteklih meseci pristiglo u Evropu u potrazi za zaštitom, poručio je komesar Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Nils Muižnieks u izveštaju o integraciji migranata.

„Evropske vlade, koje su do sada bile zauzete kratkoročnim potrebama kao što je prijem i obrada zahteva za azil, sada moraju da se fokusiraju na dugoročni cilj unapređenja uspešne integracije migranata“, istakao je Muižnieks, objavljeno je danas na sajtu SE.

U izveštaju „Vreme je da Evropa integriše migrante“ pružaju se smernice vladama i parlamentima za osmišljavanje i primenu uspešne politike integracije, a posebno se ističu evropski standardi koji uređuju ovu oblast i iznosi se niz konkretnih preporuka za olakšavanje integracije migranata.

U fokusu preporuka je spajanje članova porodice, poštovanje prava na boravak, kursevi jezika i integracije, pristup tržištu rada i kvalitetno obrazovanje, efikasna zaštita od diskriminacije i učešće u politici.

Među najvažnijim merama istaknutim u izveštaju komesara SE za ljudska prava je potreba da se podrži pravo na spajanje članova porodice koje je, kako se naglašava, priznato kao ljudsko pravo koje bi trebalo da garantuju sve evropske zemlje-domaćini.

„Vlade moraju da uklone prepreke koje postoje u praksi i omoguće brzo spajanje članova porodice“, istakao je Muižnieks.

Jedna od predloženih mera je i omogućavanje dugoročnog boavka stranim državljanima koji su legalno boravili u nekoj evropskoj zemlji tokom najmanje pet godina.

Komesar, takođe, poziva evropske zemlje da omoguće besplatne kurseve jezika i integracije kako bi olakšale integraciju migranata, a preporučuje i ublažavanje pravila kako bi se migrantima pružio pristup tržištu rada i obezbedilo kvalitetno obrazovanje dece migranata.

Takođe preporučuje jačanje zakona protiv diskriminacije i efikasne zaštite migranata u političkom i građanskom životu, uključujući davanje prava migrantima da glasaju na lokalnim i regionalnim nivoima.

„Migranti nisu pretnja, već šansa. Evropske zemlje bi trebalo da se suoče sa izazovom uspešne integracije i to smatraju dugoročnom investicijom u svoju stabilnu i bezbednu budućnost“, poručio je Muižnieks u izveštaju.

(Tanjug)

2 komentara
  1. zoran N

    Jedna od definicija genocida je i veštački menjanje etničke slike stanovništva na jednoj teritoriji. Migranti iz Azije u Aziju! Migrante iz Afrike u Afriku! Ili tako ili izlaz iz E.U. i uvesti carine!

  2. zoran N

    Integracija NE! Deportacija DA! Ovo je pljačka evropskih naroda, da plaćaju poreze i takse a da drugi naseljavaju! To je kriminal!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike