U trendu

Vrhovni sud je u ovoj zemlji zabranio proslavu Dana zaljubljenih

Vrhovni sud u Pakistanu izdao je juče naredbu kojom se zabranjuje proslava Dana zaljubljenih u toj muslimanskoj zemlji, “ sa momentalnim stupanjem na snagu“.

Naredba zabranjuje oglašavanje u štampanim i elektroničkim medijima koje se referiše na Dan zaljubljenih, prodaju artikala tematski vezanih za ljubav, ali i proslavu u „bilo kom javnom prostoru ili državnoj zgradi“.

Sud je takođe zatražio od Pakistanskog elektronskog medijskog regulatornog autoriteta (PEMRA) da nadzire ove platforme i deli sve informacije o mogućem kršenju zabrane, javlja CNN.

Sudska odluka došla je kao odgovor na peticiju koju je pokrenuo Pakistanac Abdul Vahid. U peticiji koja traži zabranu navodi se da je promocija Dana zaljubljenih „u suprotnosti sa učenjem islama i da bi trebala da bude zabranjena“.

Peticija odražava raširen stav u Pakistanu prema kom je proslava amoralna i predstavlja preuzimanje zapadne kulture. Islamističke organizacije i stranke često su održavale proteste 14. februara.

Prošle godine je lokalna gradska vlast u Pešavaru na severu zemlje već zabranila proslavu Dana ljubavi. Iako ga nije zabranio, pakistanski predsednik Mamnun Husain zamolio je u isto vreme Pakistance da ne slave ovaj praznik jer „nije deo muslimanske tradicije, već one sa Zapada“.

Odluka suda podelila je javnost, pogotovo na društvenim mrežama, gde su neki reagovali na nju s odobravanjem, dok su se drugi oštro usprotivili.

Kao i svuda u svetu, pakistanske kompanije koristile su Dan zaljubljenih za marketinšku promociju, a trgovci su prodavali crvene ruže, balone u obliku srca i druge tematske artikle. Cvećari u Islamabadu požalili su se juče CNN-u zbog mogućih gubitaka. Jedan od njih, Mohamed Navid, objasnio je da je uložio gotovo 2000 dolara u kupovinu cveća za Dan zaljubljenih. „Ako nam zabrane prodaju, to će biti katastrofa, mi to jednostavno ne možemo sebi da priuštimo“, rekao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar