U trendu

Vučić očekuje da Putin uskoro potpiše ukaz o naoružanju za Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle razgovora sa Vladimirom Putinom da očekuje da će predsednik Rusije u najskorije vreme potpisati ukaz na osnovu kojeg bi rusko naoružanje stiglo u Srbiju.

„Razgovarali smo i o vojno – tehničkoj saradnji. Putin je rekao da je lično odobrio sve ono o čemu sam razgovarao sa (ministrom odbrane) Sergejem Šojguom, vezano za 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova T-72 i šest MIG-ova 29. Ja posle današnjeg razgovora, u najhitnijem vremenu očekujem da predsednik potpiše ukaz što bi značilo da sve ono što smo dogovorili, konačno stiže u Srbiju“, rekao je Vučić novinarima iz Srbije.

Vučić nije precizirao kada bi to bilo, navodeći da je ostalo samo rešavanje tehničkih problema, to jest, da li će se avioni rasklapati, pa ponovo sklapati, ili će biti dobijena dozvola „jedne države za prelet“.

Naveo je da je Putinu preneo da „Srbija čvrsto stoji na modelu vojne neutralnosti, koju mora da sačuva i da je to pitanje i slobode i nezavisnosti“. Putin je, po njegovim rečima, to „u potpunosti podržao“.

Vučić je kazao da je Putinu izneo pogled Beograda na situaciju u regionu, i da je rekao da je za Srbiju značajna podrška Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i ekonomska i politička podrška.

Rekao je da su razgovarali „konkretno“ o poslovanju kompanija i kako da se poveća trgovinska razmena.

„Konkretno sam razgovarao s Putinom i o dolasku novih ruskih kompanija, govorili smo o poslovanju NIS-a, Ruskih železnica, ali i o novim preduzećima koja treba da stignu u Srbiju“, kazao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.