U trendu

Vučić sa Federikom Mogerini o ZSO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Briselu sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razgovarao o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine čiji je ključ uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i o reformama koje će daleko više privući investitore u Srbiji i regionu i podstaći privredni rast.

Vučić je rekao da je najpre to bio „dug i koristan razgovor delegacija“ Srbije, i EU a da su Mogerini i on potom „razgovarali u četiri oka“.

Razgovarali su i o tome kako delotvorno krenuti u pregovore o juče otvorenim poglavljima 23 i 24 kao i o poglavlju 35 koje se tiče normalizacije odnosa Beograd-Priština i stabilizacije Balkana. Vučić je podvukao da to znači da se izbegnu problemi i za Beograd i za Prištinu i da ne bude sukoba i svadja.

Po njegovim rečima, u razgovoru sa visokom predstavnicom EU je upravo naglasak stavljen na sprovodjenje ključnih reformi javnih preduzeća, javne uprave i stabilizacije javnih finansija. Cilj je, kako je naveo, da se u Srbiju privuče što više stranih investicija i tačno utvrdi šta je to što najviše privlači strane investitore.

Vučić je rekao da je privredni rast najbitniji jer to „leči sve političke probleme“ i jer „pospešuje životni standard ljudi“, dodajući da „u avgustu očekuje naporan rad i već odredjene rezultate“.

Na pitanje da li je sa Federikom Mogerini dogovoreno kako da se opipljivo podstakne primena Briselskih sporazuma s Kosovom koji su u zastoju, Vučić rekao da nije sve u zastoju, ali da jeste ono što se tiče sprovodjenja sporazuma o Zajednici srpskih opština. On je, medjutim, rekao da to sve treba sagledati i u okviru onoga što je do sada postignuto i dobro uradjeno, i što je „uticalo na smirivanje i daleko manji broj incidenata izmedju Albanaca i Srba na Kosovu“.

Vučić je rekao da će se uskoro sastati timovi Beograda i Prištine i najavio mogućnost potpunog dovršenja sporazuma o telekomunikacijama koji je, kako je rekao, dobar i za Albance i za Srbe, kojima je važno da mogu da sa centralnom Srbijom razgovaraju po jeftinoj tarifi.

Vučić je rekao da „ljudi u Srbiji moraju da razumeju da tek sinergijom dobre politike i dobrog ugleda i u Briselu, i u Vašingtonu, i u Moskvi i u Pekingu, možete da privučete još veći broj investicija… a od toga, ne samo od unutrašnjih ekonomskih reformi, zavisi i veći broj fabrika, privredni rast i povećanje bruto društvenog proizvoda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.