Vučić: Srbija je danas zemja nade i budućnosti

TJENĐIN – Srbija je uprkos različitim pritiscima ostala na svom evropskom putu i od siromašne zemlje pred propašću, postala je zemlja nade i budućnosti, „zvezda učenik“ Međunardonog monetarnog fonda, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Tjenđinu.

Nakon sastanka sa premijerom Kine Li Kećangom, predsednik Vučić je podsetio da kada se osmišljavala politika države 2013. i početkom 2014. godine, država je, kaže, znala u kakve teške reforme treba da krene.

„Znajući u kako teške reforme treba krenemo, znali smo da na globalnom nivou moramo da postavimo Srbiju kao zemlju koja će da štiti ljubomorno svoju nezavisnost, da poštuje svoje prijatelje i da im ne okreće leđa kada je njima teško. To je i kada govorimo o NR Kini i kada govorimo o Ruskoj Federaciji“, kaže Vučić.

Napominje da ne treba zaboraviti da je Srbija, i Bosna i Hercegovina zahvaljujući Republici Srpskoj, koja to nije dozvolila, jedina zemlja koja nije nikakave sankcije uvodila Rusiji.

„Bez obžiora na sve moguće pritiske, sve smo to izdržali. Ostali smo i na svom evropskom putu, čvrsto smo na svom evropskom putu i napredujemo na evropskom putu. U jednoj vrlo komplikovanoj globalnoj situaciji uspeli smo da odbranimo interese Srbije ali i da napravimo najbolje moguće odnose i sa onima koji nisu uvek nužno u najboljim mogućim odnosima sa EU ili sa Sjedinjenim Američkim Državama“.

Vučić je rekao i da odnosi sa SAD napreduju i da će se takva politika nastaviti.

Iako je, objašnjava bilo uvek mnogo protivnika i da su uvek, kaže, svi znalli da je to nemoguće, Srbija je uspevala da ima dobre odnose sa EU, SAD, Rusijom, Kinom…

„Na tu sam politiku Srbije veoma ponosan jer sam u kreiranje takve politike i lično učestviovao. I kao što vidite ta politika daje dobre rezultate“, istakao je Vučić..

Podsetio je na dobre odnose sa Kinom i da su se ti odnosi mogli videti još 2014. godine kada je imao prve sastanke sa premijerom Kine Li Kećangom, a zatm kada je kineski premijer bio na otvaranju Pupinovog mosta.

Navodi da je saobraćaj na Pupinu danas osam puta veći nego 2014. godine.

„Srbija je bila, kako je danas rekao Klaus Švab, jedna siromašna zemlja pred potpunom propašću, jedna očajna zemlja. Danas je Srbija zemlja nade, zemlja budućnosti, zemlja koja je postala zvezda učenik MMF-a“, rekao je Vučić.

Podseća da je Srbija prošla groz trogodišnji aranžman sa MMF sa najvišim mogućim ocenama, da ima ima jednu od najvećih stopa rasta ekonomije u Evropi i da treću godinu za redom država ima suficit u buđzetu.

Ti rezultati, kaže, govore da u narednom periodu, u narednih deset godina, Srbija može značajno da uvećavava BDP naše zemlje i da bi prosečna stopa rasta mogla da bude 4,5 – 4,7 procenata kumulaticno što bi, ocenjuje bio dramatičan rast.

„To bi bio dramatičan rast i strahovotom brzinom bi se približili ekonomskom razvoju najznačajnijih i neuporedivo razvijenijih ekonomskih zemalja“, kaže predsednik, a da li će se u tome uspeti, napominje, zavisi od nas.

„Da li ćemo uspeti, to je na nama, ali moramo da vodimo raračuna o svim političkim stvarima koje nisu ni malo jednostavne“, kaže Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.