U trendu

Vučić: U razgovorima na Zapadnom Balkanu ništa pod tepih

Srpski premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu posle razgovora s čelnicom EU Federikom Mogerini i premijerima sa Zapadnog Balkana, da je dobio podršku većine sagovornika za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u regionu.

Vučić je posle nezvanične večere zapadnobalkanskih premijera s Federikom Mogerini rekao da mu se „čini da su dobro razumeli da im je posao da očuvaju mir i stabilnost na evropskom putu“, kao i da su se premijeri regiona dogovorili da o svemu razgovaraju i da se „ništa ne sme gurati pod tepih“.

Srpski premijer je ukazao na veliku važnost stvaranja jedinstvenog tržišta regiona, iako je dodao da to neće biti nimalo lako, ali će to dovesti do većeg privrednog rasta, izvoza, investicija smanjenja troškova, stvaranja tržišta od 20 miliona ljudi.

Region, po njegovim rečima, mora biti okrenut putu u EU i jačati prevashodno vladavinu prava i ekonomiju, uz medjusobnu saradnju.

Srpski premijer je istakao da nije važno za koliko godina će se pojedinim zemljama otvoriti vrata EU, mada je ocenio da je crnogorski premijer Duško Marković možda preveliki optimista koji svoju zemlju vidi u članstvu EU u roku od pet godina.

Na pitanje novinara koliko dugo će region morati da čeka na to, Vučić je uzvratio da „ne misli da region treba da čeka, već mora da ide napred politički i ekonomski i da se izbegnu svi problemi, nesuglasice i eventualni sukobi“.

„Ako to uradimo onda da li ćete biti u EU 2020, 2022. ili 2024. i nije više apsolutno najvažnije pitanje“, napomenuo je on.

Takodje je istakao da je dobio široku podršku da se nova konferencija EU-Zapadni Balkan posle Trsta održi u Nišu.

Vučić je naveo da je razgovarao sa makedonskim mandatarom Zoranom Zaevom, a na pitanje kako gleda na to da ga je Zaev nazvao „nacionalistom“, srpski premijer je odgovorio da je Zaev „večeras bio veoma korektan“ i da Srbija želi da ima veoma dobre odnose s Makedonijom.

„Zaev je bio korektan večeras. Ja ne želim da govori o privatnim odnosima. Želimo da imamo dobre odnose sa Makedonijom i imaćemo ih“, poručio je Vučić.

Na pitanje novinara šta može da kaže na informaciju da je jedan službenik srpske ambasade u Skoplju bio u makedonskom parlamentu kad je tamo nedavno došlo do sukoba i nereda, Vučić je odgovorio da nije čuo da je ta osoba učestvovala u bilo kakvom krivičnom delu ili organizovanju bilo čega.

Dodao je i da su neki iz Makedonije bili u Beogradu na demonstracijama protiv njega, uz konstataciju „pa šta“.

Vučić je takodje naglasio da Srbija želi da se izgradi autoput do Sarajeva i da je za vlasti BiH pitanje kuda će trasa te saobraćajnice ići kroz Bosnu, ali da je to važno jer će povezivati Bošnjake u obe zemlje, kao i Srbe u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.