najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić: ZSO sa širokom ovlašćenjima, Mustafa – ZSO bez ovlašćenja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da je današnjim sporazumima s Prištinom utvrdjeno da će zajednica srpskih opština (ZSO) imati svoja tela i široka izvršna ovlašćenja, dok je kosovski premijer Isa Mustafa rekao da ZSO neće imati nikakva izvršna ovlašćenja, ali će „moći da pomaže opštinama sa srpskom većinom na Kosovu“.

Vučić je rekao da je veoma zadovoljan dogovorom o ZSO, o telekomunikacijama, o eneregetici i o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, i naglasio da formiranje ZSO na Kosovu želi da čestita srpskom narodu.

Vučič je rekao da će biti „još mnogo muka u pregovorima oko statuta  ZSO“, ali je ocenio da je  današnjim sporazumom utemeljen put za stvaranje zajednice srpskih opština.

ZSO će, po njegovim rečima, imati predsednika, potpredsednika, skupstinu, svoj savet, grb i zastavu.

On je kazao da je u datim okolnostima postignut dobar rezultat.

Dodao je da oko eneregetike nije postignut dogovor o tome čija je imovina na severu, ali da su oko drugih pitanja nagodbe postignute i  da će biti formirane, kako je rekao, „dve ćerke  kompanije za snabdevanje i trgovnu elektroenergijom“.

Kada je reč o telekomunikacijama, po njegovim rečima, Telekom Srbija će imati licencu za  rad i dozvolu koju priznaje ceo svet .

„Kada naši ljudi zovu centralnu Srbiju i obrnuto –  kada zovemo ljude na Kosovu, više neće  morati da se plaća i okreće medjunarodni broj, a kosovski medjunarodni pozivni broj će biti ubeležen kao broj geografskog područja, uz skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN  i zakonima   Srbije“, rekao je Vučić.

Kosovski premijer Isa Mustafa je rekao je da je danas u Briselu postignut važan dogovor o ustanovljenju „asocijacije srpskih opština sa srpskom većinom, kao i o eneregetici,  o telekomunikacijama i pozivnom broju i kodu, kao i o obnovi funkcionisanja mosta na Ibru“ u Kosovskoj Mitrovici.

Mustafa je kazao da smatra da je danas postignut veoma uspešan dogovor i da je time sačuvan suverenitet cele teritorije Kosova.

Po rečima premijera Kosova, „asocijacija opština sa srpskom većinom će pomoći rad tih opština, ali ona neće imati nikakva izvršna ovlašćenja“.

„Prema tome, delovanje države Kosovo će biti normalno, ali će to (ZSO) predstavljati osnov za delovanje opština sa srpskom većinom“, rekao je Mustafa.

Mustafa je potvrdio da „su ostale razlike oko pitanja vlasništva nad energetskim sistemom na  severu Kosova i da je eneregetski sistem u vlasništvu republike Kosova“, i dodao da je to takođe u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Premijer Kosova je rekao da „srpski stav prirodno bio suprotan“ i dodao da će sve ipak biti u skladu sa zakonima Kosova.

Mustafa je kazao da će na severu Kosova biti samo jedna elekto-distrubiter i da će biti ustanovljena jedna kompanija koja će održavati eneregetsku mrežu i infrastrukturu.

(Beta)

1 komentar
  1. ds222

    Ovde neko bezočno LAŽE!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike