U trendu

Vujošević tražio da mu se odobri bolničko lečenje

PODGORICA – Nenad Vujošević, generalni sekretar VDT, koji je uhapšen zbog sumnje da je član orgaizovane kriminalne grupe, koju predvodi biznismen Duško Knezević, tražio je da mu se omogući bolničko lečenje.

To je nakon saslušanja Vujoševića kazao jedan od njegovih branilaca, advokat Borivoje Borović, objašanjavajući da je Vujošević mimo njegovog znanja tražio dopunsko saslušanje, ali i da je od tog zahteva odustao.

Vujošević je uhapšen krajem avgusta, nakon što je Knežević, kojeg zvanična Podgorica potažuje zbog niza krivicnih dela, objavio audio snimak njihovih telefonskih razgovora koji navodno ukazuju na postojanje korupcije u crnogorskom Tužilaštvu.

Borivić je rekao da je Vujoševih povukao taj svoj zahtev za dopunsko saslušanje i rekao da više neće davati bilo kakve dopune izjave i da neće bilo kada davati, bilo koju izjavu bez njegovog i prisustva advokata Danila Mićovića, kojeg je takođe angažovao.

„On je danas molio tužiteljku da da saglasnost da mu se omogući lečenje u bolnici, pošto je teško bolestan ima psihičke smetenje i boji se da će umreti u zatvoru. To su njegove rečenice koje je danas izneo pred tužiocem“, rekao je Borović.

Objasnio je da je na zahtev tužioca obavljeno medicinsko veštačenje dokumentacije koju je Vujošević dostavio „na račun teške bolesti koju je isticao tokom ovog postupka.“

Borović je kazao i da je tužiteljka Vukčević u petak saslušala jednog svedoka, ali da on nije prisustvovao tom saslušanju.

„To je jedan od svedoka čije ime mi tužilja danas nije htela da saopštiti, tako da sam ubuduće zahtevao da obavezno budem pozivan na svaku istražnju radnju“, kazao je Borović, prenele su podgoričke Vijesti.

Borović je saopštio da je Apelacioni sud doneo pravosnažno rešenje kojim je ispravio prethodno rešenje Višeg suda određivanju pritvora njegovom klijentu, tako da je Vujoševic u pritvoru samo po tački povodom koje će ponovo izneti zahtev za jemstvo.

Prema njegovim rečima, Vujoševićev stan u vlasništvu biće predložen kao mera obezbeđenja da neći pobeći ako bude pušten iz pritvora.

Advokat je potvrdio da su na Vujoševića pokušavali da utiču iza spuških zidina, ali i da nema govora o sporazumnom priznaju krivice.

„Saopštio mi je da u zatvoru pokušavaju da mu se približe neki zatvorenici, ne bi li ga naterali da bilo šta progovori ili zluopotrebi, kao što je bilo u nekim predmetima Ljube Bigovića i ostalih okrivljenih, kada je cimer iz sobe postao važan zaštićeni svedok“, dodao je Borović.

Kazao je i da je istraga neutemeljena i da se ne zasniva ni na jednom zakonitom dokazu.

On smatra da je Vujošević vrlo uznemiren, uplašen i da ga stalno pritiskaju.

Borović je kazao da je teret dokazivanja na Tužilaštvu.

„Neka pruže dokaze“, poručio je Borović i dodao da njegov klijent neće sarađivati sa Tužilaštvom.

„Sa Tužilaštvom praviti dilove protiv drugih okrivljenih, to je vrlo nemoralno i protiv kodeksa advokatske etike“, kazao je Borović.

Kako je naveo, dok je on branilac, Vujošević neće biti svedok saradnik, niti će sarađivati sa Tužilaštvom.

„Ako ćemo se u ovom predmetu voditi kao u mnogim predmetima, gde su zaštićeni svedoci i svedoci saradnici glavno dokazno sredstvo, onda je tu nešto vrlo problematično i u samom postupku i sa pravnom državom“, rekao je Borović.

Na pitanje da li je bilo pokušaja da Vujošević bude svedok saradnik, on je odgovorio da procenjuje da je bilo.

Borović je ponovio da snimci telefonskih razgovora koje je objavljivao biznismen Duško Knežević ne mogu biti zakonit dokaz u postupku koji se vodi protiv njegovog klijenta.

„Telefonski razgovori nisu zakonit dokaz i nema saglasnosti Vujoševića da se izvede kao dokaz, niti samog Kneževića, koji mora da bude dostupan Tužilaštvu“, naveo je Borović.

Kako je rekao, pošto nijedan konkretno svedok nije predložen i nikakva druga veštačenja ne postoje, ovo je predmet koji će zapasti sigurno u ćorskokak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar