U trendu

Vukovi samotnjaci glavni rizik za Evropu

Napadi takozvanih vukova samotnjaka predstavljaju glavni rizik za Evropu, i poslednji dogadjaji u Francuskoj i Nemačkoj pokazuju da je teško primetiti i sprečiti ovu vrstu napada, saopštila je danas Evropska policijska agencija Europol.

Ovakvi napadi su i dalje omiljena taktika ekstremističkih grupa Islamske države i Al Kaide, naveo je Europol u saopštenju i dodao da su te grupe više puta pozivale muslimane koji žive u nekoj zapadnoj zemlji da počine ovakve napade.

Islamska država je ili preuzela odgovornost ili dala svoje odobrenje za napade u Orlandu u SAD, Magnanvilu i Nici u Francuskoj, Vircburgu u Nemačkoj, koje su počinili pojedinci, ali, kako izgleda, ta grupa nije direktno pripremala ili izvršila ni jedan od tih napada, navodi Europol.

Europol ukazuje na razliku u jeziku izmedju preuzimanja odgovornosti za ovakve slučajeve i preuzimanja odgovornosti za napade u Parizu u novembru ili u Briselu u martu.

U odvojenom izveštaju o razvoju terorizma u Evropi, takodje objavljenom danas, Europol je naveo da je prošle godine u Evropi poginula 151 osoba kao posledica terorističkih napada, a 350 su povredjene.

Taj izveštaj se bavi samo 2015. godinom i ne uključuje ovogodišnje napade u Nici i u Briselu.

Planirani napadi kao što je onaj u Parizu dokazuju visoki nivo pretnje koju za EU predstavlja manjina fanatika baziranih na Bliskom Istoku sa mrežom pojedinaca rodjenih i odraslih u Evropi, rekao je direktor Europola Rob Vejnrajt.

Te osobe se radikalizuju u vrlo brzom vremenskom periodu, dodao je on u tom godišnjem izveštaju.

Znatan broj osoba koje idu da se pridruže redovima Islamske države u Siriji ili u Iraku su žene koje su se pokazale vrlo korisne za regrutovanje dok su još na teritoriji EU, navodi Europol.

Iako ne učestvuju u borbama te žene su obučene da koriste oružje i njihova uloga bi mogla u budućnosti da se poveća, što bi imalo uticalo na prirodu i efekat  operacija Islamske države u Evropi, dodaje Europol.

Tokom 2015. godine 687 osumnjičenih za terorizam uhapšeno je u Evropi, a njih 198 je osudjeno, navodi se u izveštaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar