U trendu

Vulin: EU daje Srbiji veću pomoć za zbrinjavanje migranata

Evropska komisija je spremna da Srbiji pomogne više nego do sada u zbrinjavanju migranata koji na putu u Evropsku uniju prolaze kroz Srbiju, rekao je danas evropski komesar za civilnu zaštitu i rukovođenje krizama Hristos Stilijanidis.

On je to rekao u razgovoru u Briselu sa ministrom rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandrom Vulinom, zaduženim za migrantsku krizu.

Vulin je rekao da je Stilijanidis rekao da je veoma zadovoljan kako srpske vlasti postupaju prema migrantima.

Vulin je saopštio da se Srbija danas uključila u mehanizam civilne zaštite Evropske unije kroz koji će sve članice Unije Srbiji dostaviti sve ono što je zatražio Beograd kao pomoć za zbrinjavanje posebno dok zimus kroz Srbiju budu prolazili migranti iz Sirije, Iraka i drugih zemalja na putu ka EU.

Ministar je objasnio da će pomoć EU Srbiji biti usmerena na to da migranti iz Sirije, Iraka i drugih zemlja Bliskog istoka zimus ne ostanu bez skloništa.

„Zatvaranje granica nas primorava da ove ljude zbrinemo na duži period, a to više nisu dva, tri ili pet dana“, naglasio je Vulin.

„Mi smo se saglasili da je za rešavanje migrantske krize potrebno celovito rešenje“, rekao je Vulin o razgovoru sa Stilijanidisom, i objasnio da to znači „ili će Evropska unija naći način da sve zemlje članice i sve zemlje koje su pogođene migrantskom krizom imaju ista pravila i nađu jedinstvena rešenja“.

Jer, u protivnom, po rečima ministra, „više nećemo moći govoriti o Evropskoj uniji kao pre nevolja s migrantima“.

Vulin je rekao da Srbija očekuje da bude deo rešenja i učestvuje u nalaženju rešenja koje bi EU u dogledno vreme morala naći jer, mada nije članica EU, pogođena je migrantskom krizom kao i mnoge zemlje EU što, zaključio je Vulin, pokazuje i uključivanje Srbije u civilnu zaštitu EU.

Komesar Stilijanidis je, rekao je Vulin novinarima, izrazio veliko zadovoljstvo zbog načina na koji Srbija postupa prema migrantima i rekao da je na njega ostavila upečatljiv utisak organizovanost srpske države i način na koji su srpske vlasti učinile sve da 140 hiljada migranata prođe kroz Srbiju.

Jer, podsetio je Vulin,“nije bilo ni jednog jedinog incidenta, svaki migrant je bio nahranjen, svako je dobio lek, svako dete je dobilo pomoć i svako od njih dobija ljudsku podršku“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar