U trendu

Vulin u Briselu: Izbeglice ne mogu natrag u Srbiju

U Evropskoj komisiji niko ne očekuje da će migranti koji su stigli do Mađarske i drugih zemalja Evropske unije, biti jednostavno vraćani u Srbiju, jer to nije moguće zato što po sporazumu o readmisiji s EU Srbija s tim mora da se saglasi, a time bi bila stavljena van snage i svaka mogućnost za azil.

To je danas u Briselu izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin posle razgovora sa zvaničnicima Evropske komisije.

Ministar koji je i šef radne grupe za rešavanje migracione krize, to je izjavio pošto je evropskom komesaru za civilnu zaštitu i krize Hristosu Stilijanidisu uručio zahtev Srbije za pomoć u zbrinjavanju migranata, naročito imajući u vidu dolazak zime.

Vulin je novinarima to preneo povodom pitanja o današnjoj izjavi predstavnice Evropske komisije Nataše Berto da Mađarska i sve članice Unije, pošto imaju sporazum o readmisiji sa Srbijom, mogu u Srbiju vraćati migrante iz Sirije i drugih zemalja.

„Kada bi stvari bile tako jednostavne, migrantske krize ne bi ni bilo i onda bi svaka zemlja vratila migrante onoj narednoj i tako bi se oni vratili do mora i do zemlje porekla“, rekao je ministar.

Međutim, nastavio je Vulin, „to nije tako jednostavno, niti moguće, jer kad bi to bilo moguće, onda bismo u potpunosti poništili smisao azila“ jer „to bi značilo da niko neće dobiti azil i svako ko pređe na evropski kontinent biće stavljen u voz i vraćen u sledeću zemlju“.

Vulin je naglasio da je, da bi se sporazum o readmisiji sproveo, potrebna saglasnost i druge strane, odnosno, „potrebno je i da se Srbija složi s takvim zahtevom i odgovarajućim dokazima da je taj neko bio tu, ili da ne zaslužuje pravo azila“.

„Kad bi to bilo tako moguće, onda bi migranti iz Mađarske krenuli ka Srbiji, iz Srbije ka Makedoniji, iz Makedonije ka Grčkoj… To niti je moguće, ni jednostavno, niti će tako biti, a i niko u Evropskoj uniji to ne očekuje“, zaključio je Vulin.

Evropska komisija je danas saopštila da po sporazumu o readmisiji Evropske unije sa Srbijom, Mađarska i sve zemlje Unije mogu sa svoje teritorije u Srbiju vraćati migrante iz trećih zemalja koji ne dobiju azil u Evropskoj uniji.

To je saopštila portparolka u EK Nataša Berto koja je objasnila da su, kad je reč o režimu viza, odnosi sa zemljama izvan EU regulisani sporazumima o readmisiji, koji obavezuju te zemlje da prime nazad imigrante koji ne dobiju azil u EU.

„Cela Evropska unija ima kolektivno takav sporazum o readmisiji sa Srbijom“, rekla je predstavnica Evropske komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.