U trendu

WWF o odbeglom mladunčetu lava u okolini Budve

PODGORICA – Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) zabrinuta je zbog vesti o odbeglom mladunčetu lava, koji poslednjih nekoliko dana luta šumama Crne Gore.

“Lav je navodno u privatnom vlasništvu stranog državljanina smeštenog u Budvi, ali ne postoje podaci o njegovom uvozu, što ukazuje na to da je u zemlju najverovatnije ušao nezakonitim putem. ..“, saopštili su iz Svetske organizacije za zaštitu prirode.

iz WWF-a ističu da lavovi nisu kućni ljubimci, a da pri udomljavanju lavova u opravdanim i zakonitim slučajevima potrebno je zadovoljiti brojne uslove za njihovo držanje u prostoru što sličnijim njihovom prirodnom okruženju.

“Osim etičkih dilema, puno rašireniji problem čini nezakonita trgovina divljim životinjama, jedno od najunosnijih kriminalnih aktivnosti koje, prema podacima Europola, godišnje profitira preko 4,4 milijarde evra na svetskom nivou”, dodaju u WWF u saopštenju koje je potpisala Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije.

Krijumčarenje divljih vrsta, naglašavaju, ima katastrofalne posledice za bioraznolikost i mnoge vrste dovodi do granice izumiranja.

„Iako postoje brojni zakoni kojima se krivična dela protiv divljih vrsta regulišu, često u praksi ovakvi slučajevi prođu ispod radara zbog nedostatka kapaciteta i nedovoljne saradnje između institucija. Važno je uspostaviti efikasnu i trajnu saradnju između nadležnih institucija, povećati broj stručnjaka koji će se baviti isključivo ovom vrstom krivičnih dela, ali i edukovati javnost o njihovoj ozbiljnosti i posledicama“, navode.

Ističu da je dužnost svih da prijavljuju zakonske prekršaje u životnoj sredini, uključujući krijumčarenje, krivolov i trovanje životinja, koji su često međusobno povezani.

Evropske zemlje su, dodaju, vrlo često ciljna tržišta i područja tranzita velikih mački poput lava i tigra.

“Osim što se uvoze mladunčad ili mrtvi lavovi kao trofeji, evropske zemlje su tranzitni putevi za prenos lavljih kosti, zubi ili kandži iz Afrike u Aziju, gde se koriste u alternativnoj medicini i kao nakit. Iako uvek ne dođu pred oči javnosti, takvi slučajevi nisu retki, a nezakonita trgovina najčešće uključuje i slonovaču, rogove nosoroga, vodozemce poput kornjača i ptica”, saopštili su, između ostalog, iz WWF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar