U trendu

Za Kavazovića sramotna osuđujuća odluka SO Prijedor na izjavu imama Mahića

SARAJEVO, 16. februara (Tanjg) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović izjavio je danas da je sramotna osuđujuca odluka Skupštine Grada Prijedora izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amira Mahića na Savindan ove godine u džamiji u Kozarcu.

„Sramotno je to. Opština u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana deca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro“, izjavio je Kavazović, prenela je agencija ove verske zajednice Mina.

Odbornici Skupštine grada Prijedora osudili su govor imama Mahića na današnjoj sednici na kojoj je to bila jedina tačka dnevnog reda.

Prema usvojenom zaključku, Skupština “najoštrije osuđuje istupanje i govor glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Kozarac Amira Mahića 27. januara ove godine, u džamiji u Kozarcu, koji je ovakvim istupanjem uputio uvredljive poruke i izazvao jezik mržnje prema pravoslavnom narodu, iskrivljujući istorijske činjenice”.

Mahić je 27. januara u hutbi (propoved) govorio o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom Savi.

„To je čovek na čijoj ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo, to je Srpska pravoslavna sekta“, kazao je, uz ostalo, Mahić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.