U trendu

Za Moskvu zatvaranje slučaja Litvinjenko nelegitimno

Rusija smatra da je „zatvaranje“ slučaja ubistva bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka nelegitimno i da će to imati ozbiljne posledice na odnose Moskve i Londona, piše danas agencija RIA Novosti pozivajući se na neimenovani izvor.

„Bez sumnje, ‘zatvaranje’ slučaja Litvinjenko s britanske strane, na tako necivilizovan i nelegitiman način, neće ostati bez ozbiljnih posledica po naše bilateralne odnose“, izjavio je obavešteni izvor u Moskvi.

Britanski sudija Robert Oven je danas objavio izveštaj u kojem su sumirani rezultati višegodišnje istrage, a u kojem su za smrt Litvinjenka optuženi ruski obaveštajci Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun.

Oven je rekao da postoji „velika verovatnoća“ da je Federalna služba bezbednosti naredila ubistvo i da je operaciju „verovatno odobrio“ ruski predsednik Vladimir Putin.

RIA Novosti prenosi da je sudija rekao da nema dovoljno dokaza o ruskom poreklu radioaktivnog polonijuma, kojim je Litvinjenko otrovan u londonskom hotelu u novembru 2006.

Lugovoj, koji je u medjuvremenu postao poslanik donjeg doma ruskog parlamenta, izjavio je da su ga britanski stručnjaci ispitali na poligrafu u Moskvi i da su zaključili da nije umešan u ubistvo Litvinjenka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.