U trendu

Za napad na američkog ambasadora 12 godina zatvora

Sud u Seulu osudio je danas na 12 godina zatvora Južnokoreanca Kim Ki-Džonga, koji je u martu tokom jednog foruma sečivom napao američkog ambasadora Marka Lipera i naneo mu ozbiljne povrede po licu i rukama.

Kim Ki-Džong proglašen je krivim sa pokušaj ubistva odnosno napad na stranog izaslanika, i za opstrukciju, rekao je portparol suda Jun Jung Maeng.

On je dodao da Kim i tužilaštvo imaju nedelju dana da odluče da li će uložiti žalbu na odluku suda.

Tužilaštvo je prethodno za Kima tražilo kaznu od 15 godina zatvora.

Kim je napao američkog ambasadora u martu, tokom jednog foruma u Seulu. Mark Liper tada je zadobio duboke povrede po licu i pet dana bio je na lečenju u bolnici.
 
Kim je rekao da je antiamerički aktivista, a da je ambasadora napao u znak protesta zbog  zajedničkih godišnjih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Rekao je, medjutim da mu namera nije bila da ubije američkog ambasadora. 

Policija je ipak u izveštaju navela da je Kim pokušao da ubije američkog ambasadora, jer ga je  dva puta napao sečivom i da mi je povrede nanao i na ruci, u trenutku kada je Liper pokušao da se odbrani.

Kim je tokom saslušanja rekao da je Južna Koreja američka kolonija, i da je su zajedničke američko-južnokorejske vežbe ono što sprečava ujedinjenje dve Koreje.

Korejski rat, koji se vodio vod 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, tako da je Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar