U trendu

Za nasilnike u francuskim skolama kazna tri godine zatvora

PARIZ – Francuski parlament izglasao je predlog zakona da vršnjačko nasilje u školi postane krivično delo za koje je kazna do tri godine zatvora, pošto su poslanici rekli da je društvu potreban, kako su naveli, poziv za uzbunu zbog ozbiljnosti pojave da deca na meti imaju svoje vršnjake.

Predloženi zakon podržao je ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke, navodi Gardijan.

Francuski ministar obrazovanja je rekao da je zakon poslao snažnu poruku društvu da „nikada nećemo prihvatiti da životi naše dece budu uništeni“.

Kako navodi Gardijan, procena je da se čak jedno od 10 francuske dece suočilo sa vršnjačkim nasiljem, a da društvene mreže povećavaju potencijal za javno ismevanje i ponižavanje.

Blanke je poručio da je ovaj nacrt zakona „način sprovođenja vrednosti republike“.

Nacrt zakona odobrio je Donji dom u sredu i sada će ići na izglasavanje u Gornji dom, Senat, a očekuje se da će biti usvojen u februaru.

Usvajanjem ovog zakona, kako se navodi, u Francuskoj će biti uvedene kazne za vršnjačko nasilje koje će biti među najstrožijim u svetu.

Ervan Balanant, poslanik iz partije MoDem (Demokratski pokret), koji je izradio nacrt zakona, rekao je da su novi zakon i visoke kazne način da se „angažuje čitavo društvo“.

„Ne radi se o tome da se deca šalju u zatvor“, istakao je Balanant.

On je kazao da krivični zakoni mogu da postave „sistem vrednosti jednog društva“.

Ovaj novi zakon, kako se navodi, odnosi se na decu i odrasle u školama i na univerzitetima.

U najtežim slučajevima, ukoliko se žrtva nasilja u školi ubije ili pokuša da se ubije, maksimalna kazna za ovo delo može doći i do 10 godina i 150.000 evra.

Nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja se završilo tragično u Francuskoj ove godine, uključujući samoubistvo 14-godišnje devojčice u Alzasu u oktobru, navodi Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.