U trendu

Za otmicu Srba odgovoran Kfor

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je danas u korist Srbije u slučaju dvojice srpskih državljana koje je kidnapovala Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) 1999. godine na Kosovu, i prihvatio argumente Srbije da nije bila odgovorna za bezbednost stanovništva na Kosovu nakon prenosa kontrole na terenu na KFOR.
Sud u Strazburu presudio je da Srbija nije prekršila član 6, paragraf 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima i odbacio je navode članova porodica kidnapovanih i ubijenih da im je Srbija uskratila pravo na pravično sudjenje i pristup sudu, navedeno je u presudi.

Pripadnici OVK kidnapovali su na teritoriji opštine Crna Reka 13. juna 1999. muževe Slobodanke Stanković i Sonje Trajković, koji su potom proglašeni mrtvima.

Porodice ubijenih Srba u maju 2005. godine podnele su gradjanske tužbe protiv Republike Srbije zahtevajući odštetu za duševnu bol izazvanu nestankom i ubistvom muževa.

Opštinski i okružni sudovi procenili su da Srbija nije odgovorna za njihove slučajeve, navodeći da je KFOR, kome su srpske vlasti predale kontrolu nad Kosovom nakon NATO bombardovanja 9. juna 1999. godine, bio u obavezi da garantuje bezbednost svim stanovnicima Kosova.

Pozivajući se na član 6 paragraf 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima porodice otetih i ubijenih Srba žalile su se Evropskom sudu za ljudska prava zbog toga što su domaći sudovi odbacili njihove zahteve za obeštećenje, dok su prihvatili identične slučajeve drugih tužitelja iz istog perioda.

U drugim slučajevima sudovi su prihvatili da je Srbija zaista bila odgovorna za živote i bezbednost svih stanovnika Kosova sve do aktuelnog prenosa efektivne kontrole na KFOR.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike