najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Za smrtonosni napad na Pariz odgovorna belgijska policija

Belgijska policija je propustila 13 prilika da pre smrtonosnog novembarskog napada na Pariz otkriije njegove počinioce, navodi se u međunarodnom izveštaju koji je danas procurio u medije.

Policijski izveštaj objavljen u belgijskom list “Tejd”, pokazuje da su još u februaru 2015. godine, nadležni organi posedovali snimke telefonskih razgovora koji povezuju osumnjičene teroriste sa Salahom Abdelaslamom, jedinim preživelim članom džihadističke organizacije koja je izvela napad na Pariz u novembru 2015. godine, prenosi AFP.

Te informacije, međutim, nisu iskorišćene zbog nedostatka istražitelja, navodi se u izveštaju koji je objavio belgijski list.

Od 13 propuštenih šansi belgijske policije da uhvate napadače na Pariz, šest je propušteno zbog nedostatka osoblja, navodi se u izveštaju.

Belgijska policija je ignorisala informacije sve dok španske vlasti (kada je napad na Pariz već izvršen) nisu podnele zahtev za više informacija o Salahovom starijem bratu Brahimu Abdelaslamu po njegovom prebegu u Španiju u martu 2015. godine. Osam meseci kasnije, veče po izvršenom terorističkom napadu, Brahim je izvršio samoubistvo – aktiviranjem bombe u jednom kafiću u Parizu.

Salah Abdeslam je direktno povezan sa nekoliko džihadista uključenih u bombaške napade na Brisel 22. marta ove godine.

Detalji ovog tajnog izveštaja su i ranije pojavljivali u medijima, ali belgijski list navodi da je današnja verzija – potpuna.

Izveštaj sada preuzima belgijska skupština čiji zadatak je da poboljša reagovanja na terorizam, piše AFP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike