U trendu

Za trećim napadačem iz Brisela se još traga

Belgijski državni tužilac Frederik van Lev je danas saopštio da policija i dalje traga za trećim, još neidentifikovanim odbeglim teroristom posle atentata na briselskom aerodromu.

On je rekao da je terorista Ibrahim Bakraui u samoubilačkom napadu aktivirao eksploziv na aerodromu, a njegov brat Kalid u metro stanici Malbek.

Tužilac je dodao da se ne zna identitet drugog kamikaze u atentatu na aerodromu Zaventem i naglasio da su danas i juče u policijskoj poteri uhapšena dva osumnjičena lica, jedno je oslobodjeno, a drugo policija i dalje intenzivno ispituje.

Po njegovim rečima, u stanu iz kojeg su taksijem teroristi otišli na aerodrom je pronađeno 15 kilograma eksploziva i drugi materijal za izradu bombi.

Frederik van Lev je naveo da je u terorističkim napadima na briselskom aerodromu i metrou ukupno stradalo 41 lice, a 270 je ranjeno, a, kako je dodao, „taj broj nažalost može biti uvećan u idućim satima i danima“.

Treći terorista s kapom na glavi, kako se vidi na objavljenom video-snimku, je pobegao pošto je posle atentata ostavio jednu vreću u holu aerodroma u kojoj je bila velika količina eksploziva koji je „sam eksplodirao zbog velike nestabilnosti eksploziva“ pre nego što su stručnjaci za deminiranje stigli do te vreće, kako je objasnio belgijski državni tužilac.

„Identitet trećeg teroriste još nije utvrdjen i za njim se aktivno traga“, naglasio je on, dodavši da potom nikakvo oružje ili drugi materijal vezan za teroristički atentat nije pronadjeno na aerodromu.

Frederik van Lev je naveo da je zahvaljujući izjavi taksiste koji je prevezao teroriste, u stanu u predgradju Skarbek, odakle su krenuli na aerodrom policija pronašla ceo arsenal za izradu eksplozivnih naprava, i to 15 kilograma eksploziva TATP, aceton i oksigenizovanu vodu, kao i kofer pun eksera i šrafova.

Nedaleko je u kanti za otpatke policija pronašla lap-top s porukom teroriste samoubice Ibrahima el Bakrauija u kojoj , kako je preneo belgijski državni tužilac, bombaš-samoubica kaže: „Pošto više ne znam šta da uradim, svud je za mnom potraga, više nisam nigde bezbedan i, ako to potraje bez kraja, preti mi opasnost da zauvek ostanem u zatvorskoj ćeliji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.