U trendu

Za više od polovine Francuza SAD više nisu pouzdan saveznik

PARIZ – Više od polovine Francuza ne smatra više Sjedinjene Američke Države pouzdanim partnerom svoje zemlje, što je za 33 odsto više „nepoverljivih“ nego 2014. godine, pokazuju rezultati ankete objavljeni u sredu.

Samo 44 odsto ispitanika reklo je da SAD ostaju za Francusku „saveznik od poverenja“ pod mandatom predsednika Donalda Trampa, prenosi televizija Frans24.

U ovoj anketi, oko 54 odsto francuskih ispitanika reklo je da ima „veoma loše mišljenje“ o predsedniku Trampu, dok je svega 17 odsto ispitanika iznelo pozitivno mišljenje o njemu.

Jedina grupa koja je izrazila pozitivnije mišljenje o Trampu su pristalice krajnje desničarske stranke Marin le Pen Nacionalno okupljanje – nekadašnjeg Nacionalnog fronta – sa 42 odsto njih koji podržavaju Trampa.

Zbog Trampovih kaznenih trgovinskih carina, 78 odsto ispitanika reklo je da su SAD loše po privredni rast Francuske, dok zbog njegove odluke da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimi Francuzi ih sada više vide kao neprijatelja nego kao saveznika u borbi protiv klimatskih promena.

Mišljenja se razlikuju od generacije do generacije, pri čemu su najstariji francuski državljani najveći pesimisti u pogledu savezništva sa SAD.

Anketu je, 10. i 11. septembra, sproveo institut Ifop, za grupu Američki jevrejski komitet, Francusku fondaciju za političke inovacije i istraživački institut Sirso.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike