U trendu

Zabrinutost zbog dešavanja u Sudanu, poziv na prekid akcija

KARTUM – Više zemalja u svetu izrazilo je danas zabrinutost zbog dešavanja u Sudanu i pozvalo na prekid vojnih akcija.

SAD su navele da predvodnici vojnog puča u Sudanu podrivaju državnu tranziciju ka demokratiji i da bi trebalo da se povuku.

Američka ambasada u Kartumu, glavnom gradu Sudana, navela je na Tviteru da je duboko zabrinuta nakon što je general Abdel Fatahal-Burhan proglasio vanredno stanje i raspustio prelazni Suvereni savet i vladu, vodeće telo koje su nadgledali vojni i civilni lideri.

„Svi učesnici koji ometaju sudansku tranciziju treba da stanu i da dozvole civilnoj tranzicionoj vladi da nastavi svoj važan rad kako bi postigla ciljeve revolucije“, navodi ambasada.

Kina apeluje na dijalog između sudanskih frakcija, a portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je danas da Peking želi da sve strane u Sudanu „reše svoje nesuglasice kroz dijalog“ i da održe mir i stabilnost države.

On je rekao da će Kina nastaviti pažljivo da prati turbulencije u Sudani i da „preduzme neophodne mere kako bi osigurala bezbednost kineskih institucija i osoblja“, preneo je AP.

Berlin je danas zatrazio „momentalni prekid vojnog puča koji je u toku u Sudanu“.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas osudio je pokušaj preuzimanja vlasti i nazvao vesti „užasavajućim“.

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je takođe pokušaj vojnog puča u ovoj afričkoj zemlji i zatrzazio momentalno puštanje sudanskog premijera i civilnih članova vlade.

Organizacija za Islamsku saradnju izrazila je zabrinutost zbog „očiglednog vojnog puča u Sudanu“.

Prema objavi saudijske državne novinske agencije, ta organizacija je apelovala na sudanske lidere da se pridržavaju ustavnog dokumenta i onoga što je bilo dogovoreno tokom tranzicionog perioda.

Vojne snage u Sudanu uhapsile su pre zore više zvaničnika civilnih vlasti te zemlje, izvestila je televizija Al Hadat.

Vojska je upala u kuću savetnika za medije sudanskog premijera Abdale Hamdoka, i uhapsila ga, naveli su neimenovani izvori za Rojters.

Iste snage su, kako je rečeno, uhapsile četiri ministra, jednog civilnog člana vladajućeg Suverenog saveta i nekoliko guvernera država i šefova političkih partija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.