U trendu

Zabrinutost zbog isteka Zelenog pasoša

BEČ – Narednih dana za više od 70.000 građana, koji su primili i treću dozu korona vakcine, ističe važenje „Zelenog pasoša“, a Ministarstvo zdravlja Austrije nema odgovor na pitanje „šta posle“.

Ministarstvo se nada jedinstvenom rešenju na nivou EU, ali je pitanje kada i da li će biti postignuto, pošto su mnoge zemlje gotovo potpuno popustile epidemiološke mere i okrenule se novom problemu – ukrajinskoj krizi.

Samo u prošloj nedelji su sertifikati o vakcinaciji istekli za 11.935 osoba u Austriji, koji nisu produžili važenje prijemom buster doze.

Međutim, u maju ističu sertifikati za oko 4.000 „busterovanih“ Austrijanaca, a u junu za čak 70.000.

Ti građani više neće moći da ispune „2G“ pravilo, prema kojem pravo da uđu u restorane i druga mesta, trenutno samo u Beču, imaju samo vakcinisani ili oni sa potvrdom o preležanom kovid19, i to oba dokumenta ne starija od 270 dana.

Iako je upozoravano da će brojnim građanima isteći sertifikati Ministarstvo nije predstavilo rešenje, već samo najavljuje da će ga doneti u dogledno vreme.

Kada je reč o četvrtoj dozi ona je samo preporučena za određene grupe građana, odnosno rizične grupe.

Pošto četvrta doza nije usvojena za širi krug ljudi nije ni jasno kako je uneti u „Zeleni pasoš“.

Iduće nedelje predstoji početak uskršnjeg raspusta, koji mnogo koriste za odlazak u inostranstvo.

Imajući u vidu da je za povratak u Austriju potrebno ispuniti „3G“ pravilo, a to znači da mogu bez karantina ući samo vakcinisani, izlečeni ili osobe sa negativnim testom, za pojedine, kojima je istekao „Zeleni pasoš“, to može doneti dodatne troškove za testiranje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar