U trendu

Zaev: Nema mesta za identiteska pitanja u razgovorima sa BUG

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da pitanje identiteta mora da bude izvan bilo kakvih razgovora sa vlastima u Sofiji, i dodao da veruje u evropsku Bugarsku koja poštuje evropske vrednosti.

Zaev je komentarišući rezoluciju koju je Sofija poslala institucijama Evropske unije, a u kojoj se objašnjava da su makedonski jezik i makedonski identitet samo regionalne geografske kategorije, rekao da je ubeđen da će se pronaći rešenje kroz prijateljske razgovore.

„Verujem u evropsku Bugarsku i znam da podržavaju evropske vrednosti, te verujem da ćemo kroz prijateljske razgovore pronači rešenje. Verujem da identitetsko pitanje mora da bude izvan bilo kakvih razgovora“, kazao je Zaev.

Kako je kazao, istorija i prošlost su važni, ali, naglasio je, to treba da služi pronalaženju zajedničkih tačaka za saradnju.

„Ubeđen sam da ćemo pronači rešenje kada se budemo sastali s predsednikom bugarske vlade (Bojkom) Borisovim“, kazao je Zaev.

Dodao je da je veoma lako doći do svađe, ya šta su potrebne samo dve pogrešn rečenice, ali da je potrebno da se bude pozitivan.

Juće je makedonska vlada takođe reagovala na memorandum koji je Sofija poslala u Brisel, rekavši da su makedonski identitet i makedonski jezik nepobitna činjenica.

Sofija i Skoplje 1. avgusta 2017. godine potpisali su sporazum o dobrosusedskim odnosima kojim je trebalo da se reše otvorena istorijska pitanja u odnosima dve zemlje.

Tim povodom je formirana mešovita makedonsko-bugarska vladina komisija sastavljena od eksperata koja je trebala da reši sporove, ali je rad te komisije blokiran zbog pitanja o nacionalnosti revolucionara i osnivača VMRO Goce Delčeva.

Sofija tvrdi da je Delčev etnički Bugarin koji je samo živio u geografskoj oblasti Makedoniji, dok je, s druge strane, za makedonsku stranu Delčev Makedonac koji se borio za autonomnu i nezavisnu Makedoniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.