U trendu

Zaharova: Hapšenje Ruskinje u SAD minimiziranje pozitivnog efekta samita

HapÅ¡enje u SAD Marije Butine, Ruskinje optuÅŸene za tajni pokuÅ¡aj uticaja na američku politiku putem političkih organizacija u korist Rusije, ima za cilj minimiziranje „pozitivnog efekta“ samita izmedju Donalda Trampa i Vladimira Putina, ocenila je danas ruska diplomatija.

„To se dogodilo u jasnom cilju minimiziranja pozitivnog efekta“ sastanka Putin-Tramp odrÅŸanog u ponedeljak u Helsinkiju, rekla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Prema njenim rečima, hapÅ¡enje ostavlja utisak da je neko „gledao u sat“ kako bi cela priča dobila joÅ¡ viÅ¡e na značaju. Zaharova je dodala da se čini da je „američka federalna policija (FBI) otvoreno posluÅ¡ala političko naredjenje“.

Marija Butina (29) uhapšena je u nedelju u SAD pod optuşbom da je agent neke strane zemlje. U ponedeljak je odvedena na sud u Vašingtonu.

Vest o njenom hapÅ¡enju objavljena je nekoliko sati posle sastanka predsednika Rusije i SAD dok je Tramp na konferenciji za novinare ostavljao utisak da Putina „oslobodja“ optuÅŸbe američkog pravosudja o meÅ¡anju Moskve u predsedničke izbore 2016. godine.

Butina je optuÅŸena da je „uÅ¡la u političke organizacije“ kako bi promovisala ruske interese. Ona nije rekla da „radila za rusku vladu“ kako nalaÅŸe zakon, već se u optuÅŸnici pominje „militantna organizacija koja se zalaÅŸe za pravo noÅ¡enja oruÅŸja“.

Zaharova je rekla da je Rusija zabrinuta zbog tog hapÅ¡enja i dodala da će biti preduzete mere za zaÅ¡titu Butine, i da je ruska ambasada u VaÅ¡ingtonu zatraÅŸila razgovor s njom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.