U trendu

Zaharova: Inckova odluka je otvoreni napad na suverenitet BIH

MOSKVA – Duboko smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim mešanjem odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da „protivzakonite Inckove radnje protivreče njegovom Dejtonskom mandatu nepristrasnog i objektivnog posrednika“.

„Inckova takozvana ‘odluka’ o izmenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u delu koji inkriminiše ‘poricanje’ zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira da bi se sva odgovornost prenela na lokalne strane“, rekla je Zaharova, prenosi RTRS.

Ona je napomenula da Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora, čin doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i punomoći vlasnih organa.

„Uvereni smo da se promene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, BiH, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina. Takva neodgovorna samovoljna delatnost Valentina Incka, koji ne samo da nije doprineo jačanju međuetničkog razumevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana“, rekla je Zaharova.

Ona je upozorila da su ugroženi međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda.

„Pravedno ogorčenje, čiji se talas već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumevanje. Nažalost, Incko nije izvukao pouku iz uzorne situacije iz 2015. godine, kada je skandalozno propao pokušaj da se u Savetu bezbednosti UN progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana“, poručila je Zaharova, dodavši da „odluka“ Visokog predstavnika ne može imati pravne posledice.

„Ulogu Parlamentarne skupštine BiH u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zameniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda, a visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditovao“, poručila je.

Ovaj incident, navodi Zaharova, jasno potvrđuje opravdanost doslednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar