U trendu

Zaharova: Rusija inicijator zajednicke izjave zemalja P5

MOSKVA – Zajednička izjava pet nuklearnih sila (P5), među kojima su Rusija, Kina, Velika Britanija, SAD i Francuska, o sprečavanju nuklearnog rata i zaustavljanju trke za naoružanjem, došla je na inicijativu Rusije, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Dokument je baziran na našoj inicijativi, uz najaktivnije učešće ruskih predstavnika. Objavljivanje izjave je trebalo da se poklopi sa 10. Konferencijom o reviziji sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Planirano je da se izjava objavi u Njujorku 4. januara, ali je konferencija odložena zbog pogoršanja epidemiološke situacije u SAD. Uprkos svemu, ako se uzme u ozbir važnost ovog zajedničkog saopštenja, nuklearne sile su odlučile da ne odlažu dalje sa objavljivanjem dokumenta“, navela je Zaharova, a preneo TAS S.

Ona je dodala da se nada da će ova zajednička izjava pomoći u smanjivanju tenzija i okončati trku za oružjem.

„Očekujemo da usled međunarodnih bezbednosnih izazova, ovakva politička izjava lidera političkih sila pomoći da se smanje međunarodne tenzije, da se smanji trka za naoružanjem i da se pomogne u izgrađivanju poverenja, da se oblikuje buduća kontrola ofanzivnog i defanzivnog oružja“, navela je Zaharova.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov otkrio je da je dogovor ostvaren putem diplomatskih kanala i da oslikava pozicije potpisnika i svakog lidera pojedinačno.

„Dokument oslikava pozicije svih strana, kao i lidera“, naveo je Peskov.

Lideri Rusije, Velike Britanije i Severne Irske, Kine, SAD i Francuske izdali su ranije u toku dana zajedničko saopštenje o sprečavanju nuklearnog rata i odustajanju od trke za naoružanjem, saopšteno je na sajtu Kremlja.

„Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD razmatraju o izbegavanju rata između nuklearnih sila i smanjenju strateških rizika, što je naša glavna odgovornost. Saglasni smo da u nuklearnom ratu nema pobednika i da nikada ne sme doći do toga“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Nuklearne sile su poručile da će svaka od njih održati i ojačati mere kako bi se sprečilo neodobreno korišćenje nuklearnog oružja.

Bela kuća je upozorila da nuklearni rat može da ima dalekosežne posledice, te da se slaže da dok god postoji takvo oružje treba da služi za odbranu, odvraćanje agresije i da spreči rat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.