U trendu

Zaharova: Rusija planira da odgovori na nove američke sankcije

Rusija će razmotriti uzvratne mere posle najave da će SAD uvesti nove sankcije Rusiji zbog nelegalnog korišćenja hemijskog oružja u pokušaju ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u martu u Velikoj Britaniji, izjavila je danas portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

„Ruska strana će razmotriti koje će mere odmazde uvesti posle neprijateljskih mera Vašingtona“, rekla je Zaharova novinarima u Moskvi i dodala da su SAD „svesno izabrale put sukoba u bilateralnim odnosima koji su praktično svedeni na nulu“.

Prema njenim rečima, nove najavljene sankcije predstavljaju „izmišljeni izgovor“ dok su razlozi za njihovo uvodjenje „izuzetno neprihvatljivi“.

„Ruske vlasti su direktno optužene da su koristile vojni nervni agens novičok, iako britanska strana nije do sada pružila nijedan dokaz o umešanosti Rusije“, dodala je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova insistirajući da je Rusija u potpunosti uništila svoje zalihe hemijskog oružja.

Kremlj je ranije danas osudio kao „apsolutno neprihvatljive“ nove ekonomske sankcije SAD Rusiji.

Stejt department je sinoć saopštio da su SAD ove nedelje zvanično zaključile da je Rusija koristila nervni agens novičok za trovanje Skripalja i njegove ćerke i da zbog toga uvode sankcije Moskvi.

Vašington se odlučio za nove sankcije uprkos naporima predsednika SAD Donalda Trampa da poboljša odnose s Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom, i usred istrage mogućeg ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Sankcije Rusiji treba da stupe na snagu oko 22. avgusta.

Skripalj i njegova ćerka Julija pronadjeni su 4. marta u nesvesnom stanju u engleskom gradu Solzberiju. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici nakon što su otrovani nervnim agensom.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Ta afera je izazvala diplomatsku krizu izmedju Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar