U trendu

Zaharova: Vlasti Litvanije da pokažu zdrav razum

MOSKVA – Litvanija će se suočiti sa izuzetno oštrim odgovorom Moskve, ukoliko se ne normalizuje tranzit robe u Kalinjingradsku oblast, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za medije.

„Pomno pratimo kako se situacija odvija. Još jednom potvrđujemo da Rusija priprema uzvratne mere koje će biti bolne za Litvaniju. One će biti preduzete ako se situacija oko tranzita ka Kalinjingradu ne normalizuje. Nadamo se da će naši takozvani partneri na kraju pokazati zdrav razum“, naglasila je Zaharova, prenosi TAS S.

Ona se osvrnula i na opasku litvanskog ministra spoljnih poslova Gabrieliusa Landsbergisa da Rusija ne bi trebalo da odnese diplomatsku pobedu po pitanju sankcija.

„Pošto govorite o pobedama, dragi političari u Briselu i Litvaniji, onda bi trebalo da date izjavu da ste započeli rat. Ili smo vas pogrešno shvatili“, navela je Zaharova, prenosi TAS S.

Litvanija je 18. juna ove godine obavestila vlasti Kalinjingrada o zabrani železničkog tranzita sankcionisane robe u tu rusku enklavu, a 21. juna zabrana je proširena i na tranzit kamiona.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova i Kremlj su ranije saopštili da su postupci Litvanije u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima, a regionalni guverner Anton Alihanov izjavio je 24. juna da je, prema nekim izveštajima, Evropska unija spremna da učini određene ustupke u pogledu tranzita robe, prenosi TAS S.

Međutim, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda je kasnije izjavio da njegova zemlja nije voljna da čini ustupke po tom pitanju, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar