U trendu

Zaharova: Zapad postao saučesnik „genocida“ u DNR i LNR

MOSKVA – Moskva smatra da su optužbe NATO da Rusija vrši agresiju neosnovane, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i ocenila da su zapadne zemlje postale „saučesnici višegodišnjeg genocida nad građanima Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike“ (LNR i DNR).

„U uslovima nesposobnosti država članica NATO za dogovor i odsustva želje da stvarno jačaju bezbednost u Evropi na principu ravnopravne i nedeljive bezbednosti, njihove pokušaje da nas optuže za agresiju smatramo neosnovanim“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, preneo je Sputnjik.

Zaharova tvrdi da su zemlje Zapada suštinski postale saučesnici u „višegodišnjem genocidu“ nad žiteljima LNR i DNR, a NATO i SAD nisu zainteresovani za normalizaciju situacije u Ukrajini.

Ona je ukazala na to da Rusija ne može da ignoriše konfrontacionu politiku NATO, posebno kada ključna bezbednosna pitanja koja zabrinjavaju Moskvu ostaju bez odgovora.

„Rusija je optužena za višestruko kršenje zakona iz 1997. godine, tj.
Osnivački akt NATO-Rusija. Istina je da Alijansa raspoređuje svoje trupe i infrastrukturu u blizini naših granica i koristi vojne potencijale susednih država za sprovođenje planova obuzdavanja Rusije“, rekla je Zaharova, preneo je TAS S.

Ona je ocenila da se pokušaji Moskve da održi dijalog i dobije bezbednosne garancije od NATO doživljavaju kao agresivno ponašanje i ukazala da planovi Sevrenoatlantske alijanse da vojno jača Ukrajinu pokazuju da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nisu zainteresovani za rešavanje ukrajinske krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.