U trendu

Zajednička odbrana od Severne Koreje, sa nuklearnim kišobranom!

Predsednik SAD Barak Obama obećao je danas u telefonskom razgovoru sa južnokorejskom predsednicom Park Geun Hje da će preduzeti sve neophodne mere zajedničke odbrane od Severne Koreje, uključujući i obezbeđivanje nukleranog kišobrana za zaštitu Seula.

Predsednici su razgovarali nakon potresa tla u Južnoj Koreji izazvanog nukleranim testiranjem Severne Koreje.

Južnokorejska predsednica je rekla da su se, tokom razgovora, dva lidera složila da koriste sva raspoloživa stredstva za pojačanje pritiska na Severnu Koreju kako bi odustali od svog nuklearnog programa, uključujući i usvajanje nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjnih nacija, prenosi Rojters.

Japan je poslao vojne avione da provere moguću radijaciju nakon testa.

Do sada je raspoređeno tri T-4 aviona, koji se obično koriste za obuku vojnih pilota.

Zamenik američkog državnog sekretara Danijel Rasel izjavio je da će blisko sarađivati sa Japanom, Kinom, Rusijom i Južnom Korejom kako bi izvršio snažan pritisak na Severnu Koreju nakon pete i najsnažnije nuklearne probe.

„Ovo je izuzetno ozbiljna provokacija i narušavanje međunarodnog prava i pretnja celom regionu“, izjavio je Rasel pre sastanka sa japanskim ministrom spoljnih poslova.

Severna Koreja izvela je danas peti nuklearni test, koji je državna televizija opisala kao „najsnažniju eksploziju“ koju je izazvao Pjongjang.

Nuklerani test je izazvao seizmički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.

Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime je ovo najsnažiniji nuklerani udar.

Severna Koreja je do sada sprovela najsnažnije testiranje oružja koje je bilo težine šest kilotona.

„Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na severnom terenu za testiranje“, rečeno je na državnoj televiziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.