U trendu

Žalosno da je BiH protiv rezolucije o borbi protiv nacizma

SARAJEVO – Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je danas da je žalosno što je među protivnicima ruske rezolucije o borbi protiv glorifikacije nacizma bila i BiH, koja je, kako je navedeno, ranije ne samo podržavala ovaj projekat, već bila i jedan od njegovih koautora.

„U ovom koraku vidimo udar na tradicije antifašizma koje su istorijski jake na ovom području, što je isključivo prouzrokovano pogrešno shvaćenim vrednostima i neopravdano izoštrenim osećajem solidarnosti sa Zapadom u kontekstu ukrajinske krize“, naveli su Ambasade Rusije u Sarajevu komentarišući glasanje predstavnika Misije BiH pri UN protiv ruske rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma koja je osmišljena da spreči reviziju istorije.

Iz Ambasade navode da se „u Ukrajini i preko Ukrajine faktički rehabilituje nacizam“, te da je „potpuno neprihvatljivo da se problem neonacizma posmatra kao moneta za potkusurivanje u pokušajima tzv. kolektivnog Zapada da se obračuna sa Rusijom“.

Treći komitet Generalne skupštine UN u petak je usvojio ruski nacrt rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma.

Za ovaj dokument pod nazivom „Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima“ glasalo je 105 zemalja, 52 su bile protiv, među kojima i BiH, dok je 15 bilo uzdržano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.