U trendu

Zamenik šefa turske diplomatije predvodi delegaciju u SAD

ANKARA – Zamenik turskog ministra spoljnih poslova Sedat Enal predvodiće delegaciju, koja će otputovati u SAD kako bi razgovarala o okončanju spora sa NATO saveznikom, koji je izbio zbog hapšenja američkog sveštenika u Turskoj.

„Naš zamenik spoljnih poslova Sedat Enal predvodiće delegaciju“, rekao je neimenovani izvor iz turskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

Televizija Si-En-En Tursk prethodno je, pozivajući se na diplomatske izvore, javila da će delegacija turskih zvaničnika otputovati u Vašington za dva dana kako bi sa američkim kolegama razgovarala o aktuelnoj krizi između dve zemlje, koja je nastala zbog hapšenja američkog sveštenika.

Ankara i Vašington postigli su preliminarne dogovore o nekim pitanjima, navodi ta mreža.

Rojters navodi da turska vlada nije bila dostupna za komentar, a da na zahtev za komentar nije odgovorio ni američki Stejt department.

Si-En-E Turk i još neki mediji navode da će devetočlanu delegaciju činiti zvaničnici turskih ministarstava pravde, finansija i spoljnih poslova.

U delegaciji će se naći po tri pripadnika svakog od navedenih ministarstava, dodaje ta televizija.

Odnosi između dve zemlje konstantno se pogoršavaju naročito usled nesuglasica oko Sirije kao i suđenja američkom svešteniku Endru Bransonu, koji je u Turskoj optužen za terorizam.

SAD su uvele sankcije dvojici turskih ministara zbog hapšenja Bransona, posle čega je Turska poručila da će zamrznuti imovinu dvojice američkih zvaničnika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike