U trendu

Zamenik šefa turske diplomatije predvodi delegaciju u SAD

ANKARA – Zamenik turskog ministra spoljnih poslova Sedat Enal predvodiće delegaciju, koja će otputovati u SAD kako bi razgovarala o okončanju spora sa NATO saveznikom, koji je izbio zbog hapšenja američkog sveštenika u Turskoj.

„Naš zamenik spoljnih poslova Sedat Enal predvodiće delegaciju“, rekao je neimenovani izvor iz turskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

Televizija Si-En-En Tursk prethodno je, pozivajući se na diplomatske izvore, javila da će delegacija turskih zvaničnika otputovati u Vašington za dva dana kako bi sa američkim kolegama razgovarala o aktuelnoj krizi između dve zemlje, koja je nastala zbog hapšenja američkog sveštenika.

Ankara i Vašington postigli su preliminarne dogovore o nekim pitanjima, navodi ta mreža.

Rojters navodi da turska vlada nije bila dostupna za komentar, a da na zahtev za komentar nije odgovorio ni američki Stejt department.

Si-En-E Turk i još neki mediji navode da će devetočlanu delegaciju činiti zvaničnici turskih ministarstava pravde, finansija i spoljnih poslova.

U delegaciji će se naći po tri pripadnika svakog od navedenih ministarstava, dodaje ta televizija.

Odnosi između dve zemlje konstantno se pogoršavaju naročito usled nesuglasica oko Sirije kao i suđenja američkom svešteniku Endru Bransonu, koji je u Turskoj optužen za terorizam.

SAD su uvele sankcije dvojici turskih ministara zbog hapšenja Bransona, posle čega je Turska poručila da će zamrznuti imovinu dvojice američkih zvaničnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar