Zanganeh: Sankcije SAD neće ugroziti iranski naftni sektor

KAIRO – Iranski ministar za naftu Bižan Zanganeh je rekao da naftna industrija u zemlji neće biti ugrožena najnovijim sankcijama SAD, preneo je Rojters.

Zanganeh je na Tviteru napisao da sankcije koje su SAD uvele njemu i njegovim kolegama predstavljaju „pasivnu reakciju na neuspeh Vašingtona da izvoz nafte Teherana svede na minimum“.

„Era unilateralizma u svetu je završena. Iranska naftna industrija neće biti ugrožena“, rekao je iranski ministar.

SAD su danas uvele nove sankcije Iranu, usmerene uglavnom na naftni sektor u zemlji.

Među akterima i institucijama kojima je Vašington uveo sankcije nalaze se iranski ministar za naftu, Nacionalna iranska naftna kompanija i Nacionalna iranska tankerska kompanijia, kao i četiri osobe koje je američko ministarstvo finansija optužilo za učestvovanje u skorašnjoj prodaji iranskog benzina vladi Nikolasa Madura u Venecueli.

Američko ministarstvo finansija je navelo da su sankcije uvedene ključnim akterima u iranskom naftnom sektoru, zbog pružanja podrške elitnoj stranoj paravnoj špijunskoj organizaciji koja radi za Korpus čuvara islamske revolucije, a koja se nalazi na crnoj listi SAD.

Tenzije između Vašingtona i Teherana pojačale su se nakon što je Tramp 2018. godine jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.