U trendu

Zaokret Poljske nakon izbora

Pobeda opozicione konzervativne desnice na poljskim parlametarnim izborima u nedelju donosi jasni zaokret od proevropske spoljne politike Poljske i ka šire shvaćenoj Srednjoj Evropi, od Baltika do Crnog mora, u kojoj bi za zvaničnu Varšavu bitniju ulogu počeo da igra i Zapadni Balkan.
Pobeda evroskeptične, konzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS) bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog neosporna je i pre objave zvaničnih rezultata.

Parola „prvo mi, zatim narod a tek onda svi drugi“ iz predizborne kampanje donela je konzervativcima prvi put na ovim izborima pobedu medju Poljacima svih generacija u čak 13 od 16 vojvodstava u Poljskoj, čak i u velikim gradovima koji su do sada bili tvrdjava liberalne Gradjanske platforme dosadašnje premijerke Eve Kopač.

Nakon sinoćnje euforije kada se prema prvoj izlaznoj anketi za poljske televizije činilo da je PiS prva stranka u Poljskoj posle pada komunista 1989. koja će moći da vlada sama, s komotnom većinom u Sejmu od 242 od ukupno 460 poslanika, nove ankete istopile su danas pobedu na 232 poslanika u novom sazivu.

U Varšavi se zato uz primetnu nervozu očekuju prvi rezultati i saopštenje Državne izborne komisije koje stranke su prešle izborni cenzus, pošto se oko granice od pet odsto za stranke u okvirima statističke greške drži ekstremna desnica evroposlanika Januša Korvina Mikea, a Ujedinjena levica oko osam odsto što je prag za izborne koalicije.

Ulazak te dve stranke, pored pet koje su sasvim sigurno osvojile dovoljno glasova za poslanike u donjem domu parlamenta, poremetio bi odnos snaga, naterao PiS da traži koalicionog partnera i doveo čak u pitanje na prvi pogled sigurnu kandidaturu potpredsednice stranke, Beate Šidlo za premijerku Poljske.

Sasvim sigurno, bez obzira na eventualnog koalicionog partnera, Poljska menja kurs od predvidljivog partnera EU spremnog na kompromise ka evroskeptičnom članu koji najbliže saveznike traži u regionu, pre svega u Budimpešti i madjarskom premijeru Viktoru Orbanu, nastojeći da napravi regionalnu protivtežu „staroj“ Evropi okupljajući oko ose Varšava – Budimpešta regionalnu silu tešnje povezane Višegradske grupe i Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.