U trendu

Zapad pozvao Rusiju u UN da ne prizna DNR i LNR

NJUJORK – Francuska, Nemačka, Irska, Estonija, Albanija i Norveška pozvale su danas u Ujedinjenim nacijama Rusiju da ne prizna samopraglešene Donjecku i Lugansku narodnu republiku.

„Upozoravamo da bi takav korak mogao dovesti do dodatnog narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i direktno bi narušio duh i slovo Minskih sporazuma“, navodi se u zajedničkom saopštenju šest evropskih država koje je objavio predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivera nakon sednice Saveta bezbednosti UN o realizaciji Minskih sporazuma, prenosi Sputnjik.

Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Verišinjin nazvao je saopštenje nepotrebnim spekulacijama.

„Radi se o apelu poslanika Državne dume. Zato se treba skoncentrisati na realizaciju Minskih sporazuma, a ne na spekulacije“, rekao je Verešinjin.

On je napomenuo da je „reč o predlogu da se to pitanje razmotri, iako sama njegova formulacija odražava raspoloženje u ruskom društvu o Donbasu“.

Po njegovim rečima, važno je da se izbegavaju pitanja koja mogu postati predmet spora u SB UN, „inače ćemo reagovati na svaku odluku bilo kog parlamenta u svetu“.

Neke države „uslužno predlažu“ Rusiji vojne scenarije za napad na Ukrajinu, međutim, to su samo reči koje imaju za cilj da se razvodne pregovori o bezbednosnim garancijama Rusije, naveo je Verešinjin, primetivši da je to uradio i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je nabrojao određene provokacije kao izgovor za napad na Ukrajinu.

„Cilj je očigledan: postoji želja da se razvodne razgovori o dugoročnim pravno obavezujućim garancijama bezbednosti naše zemlje“, dodao je ruski diplomata.

Veršinjin je ponovio da ruske trupe na ukrajinskoj granici ostaju na ruskoj zemlji i izvode vežbe.

„Činjenica je da su ruske snage bile na ruskoj teritoriji i da su ostale na ruskoj teritoriji. Moja zemlja izvodi vežbe na našoj teritoriji u režimu koji smatramo potrebnim“, istakao je Veršinjin.

Državna duma Rusije izglasala je nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR), a dokument je prosleđen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na potpis.

Ovakva odluka Državne Dume naišla je na kritike zapadnih zemalja, a Ukrajina je zvanično zatražila od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da razmotri ovo pitanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar