U trendu

Zaplenjeni iranski tanker odvučen u luku Pirej

ATINA – Tanker pod iranskom zastavom, koji je Grčka zaplenila u aprilu, a čiji su deo tereta zaplenile Sjedinjene Američke Države, odvučen je danas u luku Pirej kod Atine, saopštili su zvaničnici grčke obalske straže.

Više od dva meseca je tanker Lana pod iranskom zastavom usidrena kod grčkog ostrva Evija zbog diplomatskog ćorsokaka koji je zaoštrio odnose Atine sa Teheranom u jeku porasta tenzija na relaciji između Irana i SAD, prenosi Rojters.

„Tanker je krenuo iz Karistosa u 06.30 (03:30 GMT) i očekuje se da će stići u Pirej oko 22:00“, rekao je jedan grački zvaničnik.

Grčke vlasti su u aprilu u blizini obale Evije zaplenile tanker Lanu sa 19 članova posade i svu naftu koju je prevozio zbog američkih sankcija.

Ta odluka je promenjena 10. juna zbog nepoznanica u vezi sa vlasništvom tankera, a brod je konfiskovan zbog neizmirenog dugovanja za šlepovanje.

Kopmapanija koja je konfiskovala Lanu oslobodila je tanker nakon što je plaćen dug za šlepovanje, ali deo iranske nafte već je prebačen na drugi brod Ajs Enerdži koji su angažovale SAD i koji je usidren u luci Pirej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.