najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zaplenjeno 40 godina staro meso

Kineske vlasti zaplenile su više tona zamrznutog mesa isteklog roka upotrebe, uključujući i neke količine stare preko 40 godina, javljaju danas lokalni mediji.

Više od 100.000 tona pilećih krilaca, govedine i svinjetine ukupne tržišne vrednosti od tri milijardi juana (435 miliona evra) zaplenjeno je u nacionalnoj sanitarnoj kampanji, piše državni dnevnik Čajna Dejli (China Daily).

“Smrad je bio nepodnošljiv, skoro sam povraćao kada sam otvorio vrata”, rekao je jedan zvaničnik iz centralne provincije Hunan, govoreći o mestu gde je čuvano 800 tona ovog mesa.

Najmanje 14 bandi krijumčara mesa otkriveno je širom Kine u operaciji sanitarnih vlasti završenoj sredinom juna.

Njihove zalihe mesa dolaze uglavnom iz graničnih oblasti sa Vijetnamom, tamo gde isporuke mogu da uđu u zemlju izbegavajući kontrolu, objašnjava se na zvaničnom internet sajtu provincije Hunan.

Prema navodima državnih medija, krijumčari su kupovali vrlo jeftino meso u inostranstvu a zatim su ga prebacivali u kopneni deo Kine preko Hong Konga i Vijtnama. Ne navodi se gde je kupovano meso.

Na vebsajtu Uprave kineske carine, međutim, danas nije pomenut izveštaj o zapleni ovog isteklog mesa.

Zvaničnici Gangsija, oblasti koja se graniči s Vijetnamom, objasnili su za Čajna Dejli da je neko meso koje su vlasti ispitale bilo “staro najmanje četrdeset godina”, što znači da su neke zalihe tranžirane i pakovane u vreme kada je osnivač Narodne Republike Kine Mao Cedung još bio živ.

Kineski vođa umro je 1976. godine.

Trgovci su takođe radi uštede prevozili tone ovog mesa na velikim razdaljinama u običnim vozilima a ne u kamionima frižiderima, i zatim ga ponovo zamrzavali, rekao je Jang Bo jedan carinski zvaničnik u Hunanu.

On je rekao da je meso često bilo odmrznuto više puta pre nego što bi konačno stiglo do potrošača.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike