Zarada od šverca migranata šest milijardi dolara

Dok je evropska javnost sa zaprepašćenjem saznala da se kod obala Egipta ponovo udavilo 163 migranta, a nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da će i s Egiptom i nekim afričkim zemljama EU sklopiti sporazum o suzbijanju ilegalne imigracije kao s Turskom, Europol je objavio da su Turci glavni krijumčari ilegalnih imigranata u Evropu.

Europol, policijska agencija EU, takodje je obelodanila da je godišnja zarada krijumčara migranata samo prošle godine bila izmedju pet i šest milijardi dolara, da se “veliki deo prometa tog novca odvija ilegalnim bankarskim kanalima, ali organizovani kriminal, krijumčari široko koriste i legalni biznis s novcem”.

Turci su najbrojniji medju 40.000 organizovanih kriminalaca koji švercuju migrante, a medju njima su i Bugari, Egipćani, Sirijci, Iračani, Poljaci, Pakistanci, Rumuni, Tunižani, Srbi i ljudi s Kosova.

Ima 230 “žarišta”, mesta preko kojih se švercuju migranti u Uniju, a glavne “vruće tačke” izvan EU su Izmir, Istanbul, Misrata, Tripoli, Bengazi, Aman, Bejrut, Alžir, Kazablanka, Oran i Kairo.

“Vruće tačke” unutar Evropske unije su, kazuju podaci Europolovog centra za suzbijanje ilegalne imigracije: Atina, Solun, Kale, Pasau, Beč, Budimpešta, Minhen, Rim, Torino, Milano, Zebriž, Pariz, Madrid, Stokholm, Varšava i Hamburg.

Angela Merkel, na skupu zemalja “balkanske rute izbeglica” juče održanom u Beču, koji nije dao nikakve opipljive rezultate, rekla i da će EU agencija za zaštitu spoljnih granica Fronteks poslati osoblje i na grčko-makedonsku granicu, dok je austrijski kancelar Kristijan Kern naglasio da EU “mora obezbediti svoje spoljne granice, jer moramo biti mi ti koji odlučujemo ko dolazi u Evropu, a ne krijumčarske organizacije”.

Policijska agencija EU je navela da su, posle zatvaranja “zapadnobalkanske rute” za migrante, organizovane mreže kriminala pokazale izuzetnu veštinu u prilagodjavanju i, “uz znatno veće cene usluga”, otvorile nove puteve iz severa Afrike, mada brine i to što krijumčarenje migranata preko Bugarske raste.

Egipatske vlasti i vlasti država na severu Afrike imaju podatke, kako je preneo francuski list Mond, da samo u Egiptu sada ima pet miliona ilegalnih imigranata, na obalama Libije 400.000 migranata, iz zemalja tog područja koji čekaju da se dokopaju Evrope i da je medju njima sve više maloletne dece koja su žrtve seksualnog nasilja i svakojakog tlačenja.

Egipatski zvaničnici su rekli da se za odlazak nekog migranta, uključujući decu, u EU krijumčarima plaća izmedju 3.000 i 5.000 dolara.

Na velikom upravo održanom skupu specijalizovanih evropskih stručnjaka u sedištu Europola u Hagu, utvrdjeno je i da “teroristi moguće koriste sredstva od šverca migranata da bi postigli svoje ciljeve” i da “je sve veća opasnost da strani teroristički borci iskoriste priliv migranata da bi ušli u Evropsku uniju”.

Takodje je ukazano na činjenicu da je “korupcija ključni činilac za krijumčaranje migranata” i da su “tipični primeri korupcije podmićivanje policajaca i carinika da bi se omogućio prelazak granica bez provere”.

Uz posebno upozorenje da “sve to sobom nosi veliku opasnost terorizma i ekstremizma” i da “narastajući pritisak migranata koji bi da se dokopaju EU izaziva sve veću zabrinutost da puteve i mreže šverca migranata koriste za infiltriranje u Evropsku uniju i potencijalni teroristi (strani ekstremistički borci)”.

“Takodje postoji opravdana zabrinutost da se terorističke organizacije oslanjanju na krijumčarenje migranata da bi stekle dodatne prihode”.

(Beta)

Ostavite komentar