U trendu

„Zašto sam naredio napade u Siriji?“

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da je napade na Siriju naredio jer su desetine muškaraca, žena i dece „masakrirani hemijskim oružjem za šta je nesumnjivo odgovorna sirijska vlada“, istakavši da je „pređena crvena linija koju je Francuska postavila u maju 2017. godine“.

„U subotu 7. aprila 2018, u Dumi su desetine muškaraca, žena i dece masakrirani hemijskim oružjem čime je u potpunosti prekršeno međunarodno pravo kao i rezolucije Saveta bezbednosti UN“, navodi se u noćašnjem saopštenju.

Predsednik je, kako se obrazlaže, zbog toga naložio francuskim oružanim snagama da noćas intervenišu, u okviru međunarodne operacije u koaliciji sa SAD i Britanijom, usmerene protiv „tajnog hemijskog arsenala sirijske vlade“.

„Naš odgoovr je bio ograničen na kapacitete sirijskog režima koje omogućuju proizvodnju i upotrebu hemijskog oružja“, ističe se u saopštenju.

To saopštenje je Jelisejska palata prosledila francuskim medijima rano jutro u 03.26 sati, a njime je najavljeno učescće Francuske u udarima u Siriji sa SAD i Britanijom.

„Figaro“ navodi da je šef francuske države protekle noći pratio operacije iz krizne sale u prisustvu ministarke odbrane Florans Parli i vojnih zvaničnika.

U saopštenju Jelisejske palate se navodi i da Francuska ne može da toleriše banalizovanje upotrebe hemijskog oružja „koje predstavlja neposrednu opasnost po sirijski narod i kolektivnu bezbednost, što je smisao inicijativa koje Francuska stalno pokreće u Savetu bezbednosti UN“.

„Francuska i njeni partneri će, već danas, preduzeti napore u UN kako bi se omogućilo uspostavljanje međunarodnog mehanizma za utvrđivanje odgovornosti, sprečavanja nekažnjivosti i svake, i najmanje, težnje sirijskog režima da se vrati na staru praksu“, stoji u saopštenju.

Takođe se navodi da su, od maja 2017, prioriteti Francuske u Siriji konstantni – okončanje borbe protiv Islamske države, omogućavanje pristupa humanitarne pomoći civilnom stanovništvu, podsticanje kolektivne dinamike kako bi se sukob politički rešio i kako bi Sirija napokon pronašla mir i nadzirala stabilnost u regionu.

„Nastaviću odlučno sa ovim prioritetima u narednim danima i nedeljama“, poručuje predsednik Makron u saopštenju, dodajući da će, u skladu sa Ustavom Francuske, parlament o tome biti obavešten i biće organizovana parlamentarna rasprava posle odluke o intervenciji francuskih oružanih snaga u inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)