najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto se ruši kuća ovog zločinca?

Rodna kuća Adolfa Hitlera u mestu Braunau biće srušena kako bi se sprečilo da postane „neonacističko svetilište“, objavio je danas austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka.

„Hitlerova kuća biće srušena. Mogu da ostanu temelji, ali će na njima biti izgrađena nova zgrada. Taj objekat će biti korišćen za humanitarne svrhe ili će ga koristiti lokalne vlasti“, rekao je Sobotka za austrijski Prese, prenela je agencija AFP.

Austrijska vlada donela je polovinom jula odluku o oduzimanju rodne kuće Adolfa Hitlera u mestu Braunau od njene vlasnice.

Vlada je prihvatila predlog Sobotke da se zdanje oduzme vlasnicom sa kojom nije bilo moguće postići dogovor oko dalje sudbine kuće.

U vladi, međutim, ne misle svi da bi kuću trebalo srušiti.

Sobotka je ranije rekao da je zgrada stavljena pod zaštitu države za vreme Trećeg rajha i da to ne bi trebalo danas da važi.

Ideju Sobotke o rušenju rodne kuće Hitlera u Braunau-u podržala je Jevrejska zajednica u Austriji.

Kuća se nalazi nadomak glavnog trga, a u njoj je Hitler proveo tri godine.

Odluka o oduzimanju kuće doneta je kako bi se sprečilo da to zdanje bude mesto koje bi privlačilo neonaciste.

Ministarstvo unutrašnjih poslova od 1972.godine iznajmljivalo je od vlasnika ovu kuću, plaćajući 4.800 evra mesečno kirije za 800 kvadrata.

Vlasnica je odbijala više ponuda otkupa zgrade i ona će sada dobiti obeštećenje.

Porodica aktuelne vlasnice prodala je tu kuću 1938, nakon ?Anšlusa? Austrije, Nacional-socijalističkoj stranci za dobru svotu novca.

Prema dokumentima nacističke partije, Hitlerov lični sekretar Martin Borman kuću je kupio za tadašnjih 150.000 rajhsmarki, što je bila četvorostruka vrednost zdanja u to doba.

Porodica aktuelne vlasnice je 1954. povratila kuću plativši 150.000 šilinga, što je bio samo jedan delić svote koju je za zdanje platila nacistička stranka.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike