U trendu

Zašto treba verovati CIA-i?

Čini mi se da su Rusi u SAD hakovali samo dve stvari, a to su Obamin mozak i izveštaj o ruskim hakerima, kazala je glasnogovornica ruskog ministarstva spoljnih poslova komentarišući izveštaj Centralne obaveštajne agencije (CIA) da su tajne ruske službe po nalogu Kremlja izvele  sajber udare na SAD.

Izjava Marije Zaharove stigla je istog dana kada je i portparol Vladimira Putina kao lov na veštice okarakterisao prošlonedeljni američki izveštaj koji je optužio Kremlj da se hakerskim upadima umešao na američke izbore na strani Donalda Trampa.

Izabrani šef Bele kuće nije komentarisao izveštaj koji su mu prošlog petka dostavili obaveštajci, ali je ranije uporno odbacivao sve navode da je Moskva imala bilo šta sa njegovom pobedom.

Trampova nepoverljivost i odbijanje rezultata istrage i sarkazam Zaharove poprilično začuđuju ako znamo da za pitanje mešanja na izbore stranih država nema većeg eksperta od CIA-e.

Istina je da američki obaveštajci nisu pružili konkretne dokaze za tvrdnje da su Rusi uticali na američke izbore, ali je isto tako istina i da su oni u ovoj oblasti najveći autoritet, pa je logično pretpostaviti da ne govore napamet kada kažu da su na Trampovoj pobedi pronašli „ruske otiske prstiju”.

Ne samo CIA, već i američka vojska i vlada zaslužni su za to što su u brojnim zemljama vladali oni koji su vladali jer je Vašington nalagao operacije tajnih službi, vojne smene režima i pomaganje nekoj od strana na izborima, između ostalog i u Rusiji i Srbiji.

(Jelena Stevanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.