U trendu

Zatraženo 23 godine zatvora za ukrajinskog reditelja Olega Sencova

Ruski tužilac zatražio je 23 godine zatvora za ukrajinskog reditelja Olega Sencova, protivnika ruskog pripajanja Krima kome se sudi u Rusiji po optužbama za terorizam, javile su danas ruske novinske agencije.

Tužilac u sudu u Rostovu na Donu zatražio je i 12 godina zatvora za Aleksandra Kolčenka koji je, kao i Sencov, osumnjičen za terorizam, organizaciju terorističke grupe i trgovinu oružjem.

„Dokazano je da su dvojica optuženih učestvovali u pripremi terorističkih akata. Optužbe su jasne i ta dela treba da budu kažnjena. Tražim 23 godine zatvora za Olega Sencova“, izjavio je tužilac, prenosi ruska novinska agencij TAS.

Sencov (39) je uhapšen u maju 2014. na Krimu gde živi i optužen da je organizovao grupu aktivista povezanih sa paravojnom ultranacionalističkom ukrajinskom grupom Pravi sektor, čiji je cilj bio napad na proruske organizacije i objekte na krimskom poluostrvu. On je odveden u zatvor u Moskvi.

Video snimak navodnog napada te grupe na kancelarije jedne proruske partije bio je prikazan tokom suđenja. Advokat Sencova tražio je njegovo oslobađanje i naveo da on nije nikad organizovao nikakvu terorističku organizaciju niti je pripremao terorističke akcije, prenosi Interfaks.

Dvoje saoptuženih sa Olegom Sencovim već su ranije proglašeni krivim i osuđeni na sedam godina zatvora.  

Evropska filmska akademija, organizacija koja okuplja oko 3.000 filmskih profesionalaca, juče je ponovo objavila poziv za podršku i pozvala ruski sud da odustane od optužnice i „odmah oslobodi i rehabilituje Olega Sencova“. Među potpisnicima su reditelji Ken Loač, Vim Venders, Bertran Tavernje i Aki Kurasimaki. Nekoliko ruskih reditelja, od Aleksandra Sokurova do Nikite Mihalkova takođe je tražilo je od ruskog predsednika Vladimira Putina da oslobodi Sencova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar