U trendu

Zatvoren britanski konzulat u Sankt Peterburgu

Ambasada Velike Britanije u Rusiji potvrdila je da je danas prestao da radi britanski Generalni konzulat u Sankt Peterburgu, u skladu sa diplomatskim merama koje su dve zemlje donele posle pokušaja ubistva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Ruska agencija Tass prenela je da je konzulat većinu svojih aktivnosti obustavio još u junu, ali je ostao otvoren dok se ne završi Svetsko prvenstvo u fudbalu koje je održano u Rusiji.

Britanska ambasada objavila je na društvenim mrežama da je danas „tužan dan“ i da je konzulat u Sankt Peterburgu „više od 25 godina igrao ključnu ulogu u jačanju veza Rusije i naroda Ujedinjenog kraljevstva“.     

Bivši Ruski obaveštajac i britanski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u britanskom Solzberiju jakim nervnim otrovom novičokom.

London je za pokušaj ubistva optužio ruske tajne službe, što je Moskva negirala.

Britanija je u znak odmazde proterala 23 ruskih diplomata, a Rusija odgovorila proterivanjem istog broja britanskih diplomata i naložila zatvaranje britanskog Generalnog konzulata u Sankt Peterburgu i obustavu rada Britanskog saveta (British Council) u Rusiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.